DGMR/Adviesdiensten/Duurzaamheid en gezondheid

Duurzaamheid en gezondheid

Duurzaam bouwen met een gezonde omgeving voor gebruikers

Toekomstbestendig gebouw

Om de ecologische footprint van gebouwen zo klein mogelijk te houden, is duurzaam bouwen steeds belangrijker. Circulariteit, duurzaamheid en gezondheid zijn terugkerende thema’s, omdat ze te maken hebben met de toekomst van bedrijven, medewerkers en bewoners. Duurzame ambities hebben, is stap één. Maar hoe realiseer je vervolgens zo’n toekomstbestendig gebouw, waarin mensen gezonder en productiever zijn en met plezier verblijven?

Duurzaamheid, circulariteit, gezondheid

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen. Wij maken de ambities graag zo tastbaar mogelijk en vullen ze in op een integrale en vernieuwende manier. We kunnen terugvallen op een ruime ervaring in onze advisering over duurzaamheid en het realiseren van gezonde gebouwen.

 

Onze adviseurs Duurzaamheid en gezondheid

Meer informatie over duurzaamheid en gezondheid

 • Circulariteit

  Hoe creëer je een gebouw dat vijftig jaar of langer kan staan, maar vervolgens net zo eenvoudig afgebroken en elders opgebouwd kan worden? Of waarvan alle materialen op allerlei manieren hergebruikt kunnen worden? Dat vraagt vanaf de start van een ontwerp nadenken over recycling. De adviseurs van DGMR nemen het ontwerpteam hierin mee. We kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulair bouwen, zodat gebouwen ontstaan die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

  Meer over circulariteit

 • Energie en BENG

  Hoe krijgen we het energieverbruik zo laag mogelijk? Deze vraag stellen niet alleen bouwpartijen, maar ook de overheid. Als geen ander kunnen adviseurs van DGMR hierop antwoord geven aan overheid, bouwers en ontwerpers. Al vanaf begin jaren 90 houden we ons met energieprestatie bezig. We kennen EPC, BENG en de energielabels vanbinnen en vanbuiten. Omdat we meedenken in de NEN-commissie voor energieprestatie en energiemodellen voor de toekomst ontwikkelen.

  We ondersteunen opdrachtgevers door concepten te bedenken die een laag energieverbruik combineren met een comfortabel gebouw. We houden daarbij rekening met toekomstige regelgeving. Verder voorspellen we het energieverbruik in gebouwen via dynamische energiesimulaties.

  Lees onze whitepaper Upgreen over doordacht verduurzamen van gemeentelijke kantoorruimten.

  Meer over BENG

 • Binnenklimaat

  Hoe krijgt een gebouw een behaaglijk klimaat? Door goed te kijken naar het thermisch binnenklimaat en de luchtkwaliteit. Voor nieuwbouw gebruiken onze adviseurs simulaties om vooraf het binnenklimaat te voorspellen. In ons advies combineren we de praktische vertaling van de analyses met onze jarenlange ervaring. Soms zijn klachten in een bestaand gebouw de aanleiding om het binnenklimaat te analyseren. We zetten meetapparatuur in voor de analyse van temperatuur, tocht, luchtkwaliteit, CO2 en fijnstof. We kunnen de resultaten vervolgens toetsen met simulatieberekeningen die de mogelijkheden tot verbetering onderbouwen.

  Om het thermisch binnenklimaat of de luchtkwaliteit zichtbaar te maken, ontwikkelde DGMR de ComfortMonitor. Deze onderdelen komen ook terug in de ProductiveBuilding-app van DGMR, omdat ze invloed hebben op de productiviteit van medewerkers.

  Meer over luchtkwaliteit

 • BREEAM

  De duurzaamheidscertificering BREEAM-NL is niet meer weg te denken uit de Nederlandse bouwwereld. Adviseurs van DGMR treden op als BREEAM-expert voor Nieuwbouw&Renovatie en In-Use. We helpen u graag met het bepalen van uw ambitie en stappenplan om te certificeren. Onze experts zijn ook uitstekend in staat de certificering te begeleiden, omdat we aan de wieg stonden van BREEAM in Nederland. En nog steeds denken we in adviesgroepen bij de Dutch Green Building Council (DGBC) mee over de doorontwikkeling van deze methodiek.

 • LEED

  Wij zien dat in Nederland steeds vaker LEED gevraagd wordt als beoordelingsmethodiek. Met name bij internationaal georiënteerde beursgenoteerde bedrijven of bijvoorbeeld bij luchthavens. Als LEED Accredited Professional beschikt DGMR over een brede en diepgaande kennis over duurzaam bouwen en de toepassing van de LEED-systematiek. DGMR deed inmiddels veel ervaring op in het begeleiden van toonaangevende projecten en het realiseren van hoge duurzaamheidsambities.

 • WELL

  De gezondheid in gebouwen wordt steeds belangrijker voor gebouweigenaren en huurders. Maar hoe weet je of een gebouw gezond is? En hoe bevorder je de gezondheid van gebruikers? Met WELL komen we tegemoet aan de jarenlange wens van gebouweigenaren, projectontwikkelaars en werkgevers om met een certificaat te laten zien dat ze extra geïnvesteerd hebben in een gezonde werkomgeving.

  DGMR kan hen samen met dochteronderneming BBA Binnenmilieu begeleiden in het proces van WELL-certificering. Maar ook in het voortraject kunnen we gezondheidsambities en -eisen vaststellen. Als eerste bureau in Europa kan DGMR namens het Green Business Certification Inc. (GBCI) als WELL Performance Testing Organization WELL-assessements uitvoeren op de gezondheidsaspecten in uw gebouw.

  Meer over WELL

 • Fitwel

  Omdat mensen meer dan 85 procent van hun tijd binnen doorbrengen, is een gezond binnenklimaat van belang. Fitwel richt zich op gezonde campussen, kantoor- en woongebouwen. Wie wil investeren in een gezonde omgeving, maar WELL te hoog gegrepen vindt, krijgt met Fitwel een aanpak die laagdrempeliger en goedkoper is. Fitwel focust zich vooral op fitness en beweging, voeding en water, licht en uitzicht en houdt daarbij rekening met de mentale gesteldheid. DGMR heeft een Fitwel Ambassador die samen met u kijkt hoe u gezondheid kunt implementeren in uw gebouw.

 • Active House

  Wie op alle vlakken een gebouw met welzijn, energie en milieu wil ontwikkelen, vindt handvatten bij Active House. Dit label stelt de mens centraal en zorgt ervoor dat elementen als energie, milieu en comfort in balans zijn. Adviseurs van DGMR kunnen deze holistische benadering vertalen naar woningen, maar Active House wordt ook steeds meer gebruikt voor bijvoorbeeld musea, scholen en kantoren. Het label is relatief eenvoudig te realiseren en ook als ontwerpinstrument te gebruiken om duurzaamheidsambities zichtbaar te maken.

DGMR adviseert klanten in deze markten

Bedrijfsadvisering

We werken samen aan een verantwoord ondernemings- en leefklimaat binnen de kaders van het overheidsbeleid.

Beleidsadvisering

Voor uw oplossingen van morgen zetten we fundamentele kennis om in praktisch toepasbare kennis en producten.

Woningbouw

We leveren graag een bijdrage aan gezonde en prettige woonomgevingen, veelal in mixed-use opgaves en gestapelde woningbouwcomplexen.

Industrie

Wij kennen de specifieke aanpak voor distributiecentra, fabrieken en tankopslag voor op maat gemaakte oplossingen.

Kantoren

Wij helpen opdrachtgevers hun gebouwen vooral onderscheidend, gezond, productief, comfortabel en veilig te maken.

Laboratoria

Onze unieke ervaring met trillingstechniek in combinatie met bouwfysica en brandveiligheid maakt het verschil.

Leisure

Beleving creëren voor bezoekers van musea, concertzalen, sportcomplexen, pretparken en bijvoorbeeld bioscopen doen we samen.

Onderwijs

We helpen scholen en universiteiten een keuze te maken voor een omgeving die leerprestaties verbetert.

Retail

Om van winkelen een nieuwe ervaring te maken, vertalen we winkels en ‘shopping malls’ naar comfortabele gebouwen.

Zorg en hotels

Wij creëren voor ziekenhuizen en hotels een omgeving waarin mensen goed kunnen herstellen en kunnen ontspannen.

Een gezond gebouw met WELL

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Ambities om uw gebouw gezond te maken? De WELL Building Standard is een krachtig middel om een gezonde werkomgeving te creëren. Met als doel om de gezondheid en productiviteit van gebouwgebruikers te bevorderen. DGMR is de eerste WELL Performance Testing Organization van Europa.

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Duurzame partners

 • Active House partner
  Active House is een not-for-profit label dat zich kenmerkt door een gebruiker-georiënteerde kijk op duurzaamheid. Hierbij wordt idealiter gewerkt mét het (lokale) klimaat in plaats van er tegenin te gaan.
 • Blue Building Institute partner
  Blue Building Institute bevordert de gezondheid en het welzijn van de mens in de gebouwde omgeving. Alle marktpartijen in de vastgoedketen, van financier tot eindgebruiker, zijn hierbij nodig.
 • Booosting partner
  Booosting stimuleert innovatie in de bouw. Om kansen in de sector, innovaties en techniek van nu en de toekomst te versnellen. Door alle disciplines in de bouw te verbinden en te inspireren via maandelijkse bijeenkomsten.

Gerelateerde adviesdiensten

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

 • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.