DGMR/Adviesdiensten/Bouwfysica

Bouwfysica

Bouwfysica in gebouwen. Bouwkundig advies van DGMR

Optimale bouwfysica

Gezondheid en productiviteit krijgen steeds meer aandacht bij de ontwikkeling van gebouwen. Maar ook duurzaamheid en energieneutraal zijn terugkerende thema’s. Wat maakt nu uiteindelijk dat het prettig wonen, werken of leren is? Hoe vertaal je actuele thema’s in een gebouw? En hoe maak je een combinatie die voldoet aan de gevraagde kwaliteit? Door bij bouwfysica de gebruiker als uitgangspunt te nemen en een gebouw optimaal te benutten.

Nieuwbouw en renovatie

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaalgebruik en bijvoorbeeld EPC zijn aandachtpunten voor nieuwbouw en renovatie. In gevel- en klimaatconcepten combineren we deze elementen voor comfort en duurzaamheid. Moet de lat hoog liggen op duurzaamheid of gezondheid? Wij sluiten aan op de nieuwste ontwikkelingen en vertalen uw ambitie met instrumenten als BREEAM, LEED en GPR, maar ook naar circulariteit, BENG en WELL.

Van eenmalige berekening tot grote projecten

U kunt bij DGMR aankloppen voor bouwkundig advies voor grotere projecten gericht op brede Frisse scholen, duurzame kantoren, hightech labs, energieneutrale universiteiten en zelfs hele campussen. Maar ook voor een eenmalige daglichtberekening van een woongebouw.

 

Onze adviseurs Bouwfysica

Meer informatie over bouwfysica

 • Bouwakoestiek

  Voor een comfortabele verblijfsruimte is geluidisolatie nodig. De adviseurs van DGMR bepalen welke wand of gevel zorgt voor voldoende stilte en rust, berekenen de geluidisolatiewaarden en geven de bouwkundige oplossing. Gaat het om bijvoorbeeld een bioscoop of een installatieruimte? Dan is het voor bouwakoestiek belangrijk al vroeg in het proces na te denken over de positie van ruimtes in een gebouw om tot een efficiënt ontwerp te komen.

 • Ruimteakoestiek

  Onder invloed van het Nieuwe Werken krijgen kantoren steeds meer een open karakter. In bestaande vaak langgerekte kantoorgebouwen, ontstaan dan geluidreflecties over grote afstand, die duidelijk en hinderlijk waarneembaar worden. Hetzelfde geldt voor grotere ruimten als een zwembad, een atrium of een gymzaal. Nagalmtijd en reflecties samen bepalen een prettige ruimteakoestiek. De nagalmtijd en reflecties beoordelen we met onze rekenmodellen om klanten zo gedetailleerd mogelijk te voorzien van de juiste oplossingen.

 • Zaalakoestiek

  In een theater of bioscoop is de kwaliteit van de zaalakoestiek bepalend voor een optimale geluidbeleving. Vanuit onze ervaring met theaterbouw weet DGMR aan welke kwaliteit een zaal moet voldoen. We starten bij de wensen van de opdrachtgever en kunnen dit concreet maken met objectieve parameters. We kijken in ons advies verder dan de zaalakoestiek alleen en nemen ook het verdere (theater)technisch ontwerp van een zaal in onze ontwerpoverwegingen mee.

 • Binnenklimaat

  Hoe krijgt een gebouw een behaaglijk klimaat? Door goed te kijken naar het thermisch binnenklimaat en de luchtkwaliteit. Voor nieuwbouw gebruiken onze adviseurs simulaties om vooraf het binnenklimaat te voorspellen. In ons advies combineren we de praktische vertaling van de analyses met onze jarenlange ervaring. Soms zijn klachten in een bestaand gebouw de aanleiding om het binnenklimaat te analyseren. We zetten meetapparatuur in voor de analyse van temperatuur, tocht, luchtkwaliteit, CO2 en fijnstof. We kunnen de resultaten vervolgens toetsen met simulatieberekeningen die de mogelijkheden tot verbetering onderbouwen.

  Om het thermisch binnenklimaat of de luchtkwaliteit zichtbaar te maken, ontwikkelde DGMR de ComfortMonitor. Deze onderdelen komen ook terug in de ProductiveBuilding-app van DGMR, omdat ze invloed hebben op de productiviteit van medewerkers.

  Meer over luchtkwaliteit

 • Daglicht

  Glas op de juiste plaatsen in een gebouw bespaart kunstlicht en daarmee energie. En het helpt te voldoen aan de nieuwe EPC-, BENG-, BREEAM en WELL-eisen. De adviseurs van DGMR betrekken daglicht actief bij ontwerpopgaven. We kennen de mogelijkheden, omdat DGMR als lid van de NEN-normcommissie de bepalingsmethode voor daglicht opstelde en ook actief betrokken is bij de nieuwe Europese norm die de lat voor daglicht een stuk hoger legt. En voor gebouwen kunnen we met onze tools snel inzicht geven in de daglichtkwaliteit door lichtonderzoek te doen.

  Op basis van een vereenvoudigde NEN2057:2011 ontwikkelde DGMR de Daglicht-app. De app stelt gebruikers in staat om de kwaliteit van het daglicht te berekenen door ruimte- en raamafmetingen en tegenoverliggende bebouwing in te voeren.

 • Duurzaamheid

  De wens om de ecologische footprint van gebouwen zo klein mogelijk te houden, maakt duurzame oplossingen steeds belangrijker. BREEAM, GPR, LEED en WELL zijn methodieken om de duurzame ambities tastbaar te maken. De adviseurs van DGMR vullen duurzaamheid graag zo praktisch mogelijk en vernieuwend in. We kunnen terugvallen op een ruime ervaring in onze advisering over duurzaamheid. We verzorgen hierover ook presentaties tijdens (cursus)bijeenkomsten.

  Kijk voor meer informatie bij onze adviesdienst Duurzaamheid en gezondheid.

 • Energie en BENG

  Hoe krijgen we het energieverbruik zo laag mogelijk? Deze vraag stellen niet alleen bouwpartijen, maar ook de overheid. Als geen ander kunnen adviseurs van DGMR hierop antwoord geven aan overheid, bouwers en ontwerpers. Al vanaf begin jaren 90 houden we ons met energieprestatie bezig. We kennen EPC, BENG en de energielabels vanbinnen en vanbuiten. Omdat we meedenken in de NEN-commissie voor energieprestatie en energiemodellen voor de toekomst ontwikkelen.

  We ondersteunen opdrachtgevers door concepten te bedenken die een laag energieverbruik combineren met een comfortabel gebouw. We houden daarbij rekening met toekomstige regelgeving. Verder voorspellen we het energieverbruik in gebouwen via dynamische energiesimulaties.

  Lees onze whitepaper Upgreen over doordacht verduurzamen van gemeentelijke kantoorruimten.

  Meer over BENG

 • Stedenbouwfysica

  Wat is het effect van een hoge toren op de windhinder? Hoe zit het met bezonning en daglicht bij de buren? Moet je rekening houden met hittestress in de stad? En kunnen we het energievraagstuk niet beter op gebiedsniveau oplossen? Vragen over stedenbouwfysica; de adviseurs van DGMR geven advies op maat. We kunnen vooraf ook de luchtkwaliteit en externe veiligheid onderzoeken. Bij geluidbelaste locaties bekijken we de ruimte binnen de grenzen van de Wet geluidhinder en het Hogere GrensWaardebeleid (HWG). En door maatregelen voor bijvoorbeeld windhinder al in het ontwerp mee te nemen, kunnen kostbare maatregelen achteraf voorkomen worden.

  Inzicht krijgen in de consequenties van ontwerpkeuzes? We werken met computersimulaties om concepten vergelijkbaar te maken. We hebben niet alleen verstand van geluid, licht, bezonning, wind en lucht. We kennen ook het gemeentelijke beleid en de procedures om te helpen met de ruimtelijke onderbouwing voor een omgevingsvergunning.

 • Bouwbesluittoetsing

  Voldoen uw bouwplannen voor nieuwbouw of renovatie aan het Bouwbesluit? Door de juiste informatie in uw ontwerpen mee te nemen, creëert u helderheid. Niet alleen voor het vergunningstraject, maar ook voor het projectteam. Met onze bouwbesluittoetsing weet u zeker dat u niets vergeten bent en dat de onderdelen op elkaar zijn afgestemd. Dat voorkomt discussie over interpretatie en aanpassingen tijdens de bouw. Ook belangrijk: dat scheelt tijd én extra kosten.

  Een bouwbesluittoetsing voor uw bouwplannen kent verschillende aandachtsgebieden: bouwkundig, bouwfysisch, brandveiligheid en installaties. We brengen alle aspecten overzichtelijk bij elkaar, zodat u in één oogopslag ziet hoe u ervoor staat. Ons format is praktisch uitvoerbaar; de architect kan er goed mee uit de voeten en helder verwoorden hoe het ontwerp kan voldoen aan de eisen.

  Meer over bouwbesluittoetsing

DGMR adviseert klanten in deze markten

Beleidsadvisering

Voor uw oplossingen van morgen zetten we fundamentele kennis om in praktisch toepasbare kennis en producten.

Industrie

Wij kennen de specifieke aanpak voor distributiecentra, fabrieken en tankopslag voor op maat gemaakte oplossingen.

Kantoren

Wij helpen opdrachtgevers hun gebouwen vooral onderscheidend, gezond, productief, comfortabel en veilig te maken.

Laboratoria

Onze unieke ervaring met trillingstechniek in combinatie met bouwfysica en brandveiligheid maakt het verschil.

Leisure

Beleving creëren voor bezoekers van musea, concertzalen, sportcomplexen, pretparken en bijvoorbeeld bioscopen doen we samen.

Onderwijs

We helpen scholen en universiteiten een keuze te maken voor een omgeving die leerprestaties verbetert.

Retail

Om van winkelen een nieuwe ervaring te maken, vertalen we winkels en ‘shopping malls’ naar comfortabele gebouwen.

Woningbouw

We leveren graag een bijdrage aan gezonde en prettige woonomgevingen, veelal in mixed-use opgaves en gestapelde woningbouwcomplexen.

Zorg en hotels

Wij creëren voor ziekenhuizen en hotels een omgeving waarin mensen goed kunnen herstellen en kunnen ontspannen.

Een gezond gebouw met WELL

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Ambities om uw gebouw gezond te maken? De WELL Building Standard is een krachtig middel om een gezonde werkomgeving te creëren. Met als doel om de gezondheid en productiviteit van gebouwgebruikers te bevorderen. DGMR is de eerste WELL Performance Testing Organization van Europa.

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

 • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.