Slim bouwen voor de toekomst
Hoe creëer je een gebouw dat vijftig jaar of langer kan staan, maar vervolgens net zo eenvoudig gedemonteerd en elders opgebouwd kan worden? Of waarvan alle materialen op allerlei manieren hergebruikt kunnen worden? Dat vraagt vanaf de start van een ontwerp nadenken over slim bouwen en de functie in de toekomst. De adviseurs van DGMR kijken samen met het ontwerpteam naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.
Circulair bouwen
Wat is circulair bouwen? In de transitieagenda Circulaire bouweconomie wordt de volgende definitie gebruikt:
Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later.
Deze definitie onderschrijven wij natuurlijk. In onze projecten vertalen we deze definitie naar concrete doelen en maken we gebruik van methodes en instrumenten om circulariteit meetbaar te maken.