DGMR/Paris Proof bouwen

Paris Proof bouwen

Wat is Paris Proof?

Paris Proof is een initiatief van de Dutch Green Building Council (DGBC) dat zich richt op het verduurzamen van gebouwen. Om hiermee te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het doel is om CO2 emissies te verminderen, door het energiegebruik te verlagen en materiaalgebonden emissies te beperken. Dit betekent dat gebouwen hun energieverbruik drastisch moeten verminderen. Zo moeten bestaande kantoren hun energie gebruik terugbrengen tot een maximum van 70 kWh per vierkante meter per jaar. Nieuwe kantoorgebouwen mogen netto helemaal geen energie meer gebruiken om aan de Paris Proof doelstellingen te voldoen. Het uiteindelijke doel is om alle gebouwen CO₂-neutraal te maken, wat inhoudt dat er geen netto-uitstoot van koolstofdioxide is.
Een belangrijk aspect van Paris Proof is dat er wordt gestuurd op het meten van het werkelijke energiegebruik in plaats van op theoretische modellen. Dit betekent dat de daadwerkelijke energieprestaties van gebouwen worden gemonitord en verbeterd. Meer dan 125 partijen, waaronder DGMR, hebben zich al verbonden aan de doelstellingen van Paris Proof door het ondertekenen van het Paris Proof Commitment.

Paris Proof DGBC | DGMR

Veranderingen die nodig zijn voor Paris Proof

Paris Proof is meer dan alleen energie besparen. Het is een totaalaanpak om onze gebouwde omgeving duurzamer te maken en bij te dragen aan de klimaatdoelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Daarvoor is verandering nodig op meerdere vlakken:

  • Energiegebruik: We moeten flink besparen op het energiegebruik in gebouwen. Dat betekent dat we zuiniger moeten omgaan met energie en meer duurzame bronnen zoals zonne-energie en warmtepompen moeten gebruiken.
  • CO₂-budget: Bij het bouwen moeten we rekening houden met een maximaal CO₂-budget. Dit betekent dat we niet te veel broeikasgassen mogen uitstoten om de aarde niet te veel op te warmen. Dit geldt niet alleen voor energiegebruik, maar ook voor materialen die we gebruiken.
  • Duurzame materialen: Bij nieuwbouw en renovatie moeten we duurzame materialen kiezen, zoals goed isolerend glas, LED-verlichting en materialen met FSC/PEFC-labels.

Stel uw vraag

 

Paris Proof in Nederland

Het Klimaatakkoord van Parijs, ook wel bekend als de Overeenkomst van Parijs, is een wereldwijd verdrag dat in december 2015 werd gesloten tijdens de klimaatconferentie in Parijs. Het doel van dit akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau, met een streven om de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Het Klimaatakkoord van Parijs wordt in Nederland vertaald naar concrete doelstellingen en maatregelen via het nationale Klimaatakkoord en de Klimaatwet. Nederland heeft zich gecommitteerd aan ambitieuze doelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan.

De belangrijkste doelstellingen zijn:

Reductie van broeikasgassen: Nederland streeft ernaar om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met  55% te verminderen ten opzichte van 1990, met een streven naar 60%.

Klimaatneutraal in 2050: Het uiteindelijke doel is om in 2050 klimaatneutraal te zijn, wat betekent dat de netto-uitstoot van broeikasgassen nul moet zijn.

Sectorale verdeling: De reductiedoelstellingen zijn verdeeld over verschillende sectoren zoals elektriciteit, industrie, gebouwde omgeving, mobiliteit, en landbouw. Elke sector heeft specifieke doelen en maatregelen om bij te dragen aan de totale reductie.

Klimaat- en Transitiefonds: Er is in 2023 een fonds van €35 miljard beschikbaar gesteld voor de komende 10 jaar om de energietransitie te ondersteunen en de klimaatdoelen te behalen.

Contact over Paris Proof

DGMR en Paris Proof bouwen

Wij zijn actief betrokken bij het concept van Paris Proof bouwen en de verschillende integrale aspecten die hierin belangrijk zijn zoals onderzoek, haalbaarheid, veiligheid en gezondheid.

Paris Proof onderzoek en innovatie

DGMR nam deel aan het onderzoek naar het Paris Proof Stadsblok, waarin we samen met andere partijen de mogelijkheden onderzochten om hoogstedelijke en multifunctionele gebouwen te realiseren binnen de Paris Proof normen.

Nieuwbouw en Renovatie: DGMR onderzoekt ook de haalbaarheid van Paris Proof bij nieuwbouw van kantoorgebouwen en ontwikkelde een beslisboom voor de renovatie van kantoren naar de Paris Proof standaarden.

 

Veiligheid en Gezondheid bij Paris Proof bouwen

Paris Proof bouwen is belangrijk maar mag niet ten koste gaan van veiligheid en gezondheid. We helpen graag bij het maken van slimme ontwerpkeuzes die zowel de CO2-uitstoot van materialen als het operationele energiegebruik minimaliseren. Het platform genereert en analyseert verschillende gebouwvarianten. Door deze varianten te vergelijken is de beste optie te kiezen en te bepalen of het ontwerp Paris Proof is. Meer weten over Paris Proof bouwen? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs.

Contact over Paris Proof

Veelgestelde vragen over Paris Proof bouwen

Veel van onze opdrachtgevers hebben vragen over onderstaande thema’s:

  • Energiegebruik en -efficiëntie: Hoe kunnen we het energiegebruik van een gebouw minimaliseren en tegelijkertijd de comfortniveaus behouden? Dit omvat vragen over isolatie,  verwarming, ventilatie en airconditioning.
  •  Materialen en duurzaamheid: Welke bouwmaterialen zijn het meest duurzaam en hebben de minste impact op het milieu? Dit betreft ook de levensduur en de mogelijkheid tot het recyclen van materialen.
  • Kosten en financiering: Duurzaam bouwen kan hogere initiele kosten met zich meebrengen. Hoe kunnen deze kosten worden gerechtvaardigd en gefinancierd?Onze opdrachtgevers zijn steeds vaker bereid te investeren in duurzame projecten en het berekenen van de terugverdientijd.
  • Regelgeving en certificering: Hoe voldoen we aan de steeds strengere regelgeving en behalen we de benodigde certificeringen.
  • Samenwerking en communicatie: Hoe zorgen we voor effectieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, zoals architecten, ingenieurs, aannemers en klanten? Goede communicatie en samenwerking is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle duurzaamheidsdoelen worden bereikt.
  • Innovatie en technologie: Welke nieuwe technologieën kunnen we integreren om de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren? Dit omvat slimme gebouwbeheersystemen, hernieuwbare energiebronnen en innovatieve bouwmethoden.

Door met alle betrokken partijen samen aan deze thema’s te werken gaan we steeds verder op weg om echt duurzame en Paris-Proof gebouwen te realiseren.

 

Onze adviseurs

Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Merlijn Huijbers

Kennis-en Innovatiemanager Bouwfysica en Duurzaam Bouwen

Erik Meijerink

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Bas Hasselaar

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Jesse Plas

Specialist Duurzaamheid en Gezondheid

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Hans Tuinenga

Adviseur Bouwfysica

Ronald de Jong

Adviseur Bouwfysica en Installaties

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Leo van Haren

Adviseur bouwfysica

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van ontwikkelingen bij DGMR.