DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Triodos Bank De Reehorst

Triodos Bank De Reehorst

Op landgoed De Reehorst bij Driebergen-Zeist staat het eerste 100 procent houten, remontabele kantoorgebouw van Triodos Bank met een minimale CO2-voetafdruk. Wereldwijd zet dit gebouw de toon op circulair en duurzaam gebied, wat blijkt uit de (inter)nationale awards.

Triodos Bank op Landgoed De Reehorst | DGMR Foto: triple A visualz

De uitdaging

Ambities voor duurzaamheid en circulariteit die uitstijgen boven aandacht voor energie en materialen. Triodos Bank en ontwikkelaar OVG Real Estate (tegenwoordig EDGE) wilden het hoogst haalbare. Op een plek die niet voor de hand ligt: landgoed De Reehorst. De uitdaging was om het gebouw een toevoeging aan het natuurgebied te maken. Hoe geef je met zo’n gebouw een positieve bijdrage aan de natuur en maak je tegelijkertijd een comfortabele omgeving?

De oplossing

Hout heeft andere eigenschappen dan beton, wat vraagt om specifieke oplossingen. Vanaf de start draagt DGMR in het ontwerpteam bij aan duurzaamheid en de bouwfysische, akoestische en brandveilige adviezen die daarbij horen. Zo ontwierpen we samen met J.P. van Eesteren de opbouw van de houten vloer om de geluidsisolatie zo goed mogelijk te krijgen. We testten de houten opbouw in het laboratorium en zien nu in de praktijk dat de vloer aan de prestaties voldoet.

Dat het kantoor van Triodos Bank het certificaat BREEAM Outstanding behaalt met een score van 94,3 procent is onder andere terug te voeren op de energieneutrale huisvesting. Deze voldoet ook aan de allerhoogste gezondheidseisen van de verwerkte materialen. De hoofddraagconstructie bestaat (behalve de kelderbak) uit nagenoeg 100 procent hout. Het gebouw beschikt over een lowtech installatie met een hightech effect. Zo zorgen de glazen gevels voor de maximale toetreding van daglicht en zorgen 2068 zonnepanelen en de warmte-koudeopslag voor energieneutraal gebruik. Met energiestudies onderbouwden we de keuzes.

 

 

In het interieur is alleen natuurlijk textiel verwerkt. De binnenwanden zijn opgebouwd uit tweedehands gipsplaten die achter de akoestische panelen zitten. Dit was de eerste keer dat wanden van gerecyclede gipsplaten op deze schaal werden toegepast. De linnen wandafwerking is specifiek ontworpen voor extra geluidsabsorptie, waardoor de ruimte-akoestiek verbeterde. Daarnaast dragen ook klimaatplafonds bij aan een comfortabel binnenklimaat.

De houtconstructie van het kantoor is opgebouwd uit vijf lagen CrossLaminated Timber. De brandwerendheid van minimaal 90 minuten is onderdeel van het brandveiligheidsconcept dat we voor het pand ontwikkelden. Vanwege de open ruimten is sprinkler toegepast. Daarnaast keken we ook naar veilig vluchten rond de trapkernen.

De meerwaarde

Ambitieuze opdrachtgevers als Triodos Bank en EDGE stellen hoge eisen. Door daarop in te spelen leggen we samen de lat steeds hoger. Nieuwe oplossingen vragen vaak een investering in tijd en geld. Die ruimte was er, wat uiteindelijk ten goed komt aan de kwaliteit van dit gebouw. In duurzaamheid en in comfort. Daglicht en uitzicht creëren een prettige omgeving, waarin gebruikers zelf invloed hebben op licht, klimaat en buitenlucht/te openen ramen. Het kantoor van Triodos Bank laat zien dat ook werken met natuurlijke materialen een hypermodern en zeer prettig gebouw oplevert.

 

Houten constructie van Triodos Bank | DGMR
Foto: Carel van Hees

Onze adviseurs

Mirjam Peters - DGMR

Mirjam Peters

Adviseur duurzaamheid en gezondheid
Paul van Bergen - DGMR

Paul van Bergen

Adviseur bouwfysica

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.