DGMR/Actueel en kennis/Projecten/DGMR Adviseurs – project NIOO-KNAW

DGMR Adviseurs - project NIOO-KNAW

Advisering over de bouw van dit duurzame labaratorium: een zoektocht naar duurzame materialen en alternatieven.

NIOO-KNAW - Foto: Mirjam van Oostveen

DGMR is als adviseur duurzaam bouwen zeer intensief betrokken geweest bij de bouw van het duurzame labaratorium van het ecologisch instituut NIOO-KNAW in Wageningen. Het werd een constante zoektocht naar duurzame materialen en alternatieven, die bijzonder goed geslaagd is.

Lees het interview met Paul van Bergen in ‘Een gebouw dat leeft’ (PDF, 1,8 MB)

Bekijk het leaflet dat DGMR over haar project voor NIOO-KNAW samenstelde
(PDF, < 1 MB)

Nieuwe huisvesting NIOO wint Duurzame Architectuurprijs 2011

Nog geen drie weken na de officiële opening sleepte de nieuwe huisvesting van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen op 30 september de ‘Duurzame Architectuurprijs 2011’ in de wacht. Het gebouw is niet alleen een architectonische blikvanger, maar ook een van de meest duurzame gebouwen van Nederland met een EPC lager dan 0,3 en een GreenCalc score van 300. Het ontwerp van het gebouw  – 14.000 m2 kantoor en laboratoria op 4 hectare grond – is met de C2C-filosofie als uitgangspunt tot stand gekomen.

Nederlands Instituut voor Ecologie wint Gouden Piramide 2012

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft op 24 november de ‘Gouden Piramide 2012’ uitgereikt aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Het instituut krijgt deze onderscheiding voor zijn nieuwe gebouw in Wageningen dat in 2011 in gebruik is genomen. De Gouden Piramide werd in ontvangst genomen door haar directeur, professor Louise Vet. Naast de trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

Het gebouw is volgens de principes van cradle-to-cradle ontworpen door Claus en Kaan Architecten en vormt een proeftuin voor duurzame technieken. In het pand wordt geëxperimenteerd met een gesloten waterkringloop, waarop ook de wc’s zijn aangesloten. Voedingsstoffen als fosfor worden teruggewonnen, terwijl een deel van de biomassa wordt omgezet in energie.

Tijdens de uitreiking sprak minister Bussemaker over de belangrijke rol van opdrachtgevers: “Niet voor niets stimuleren we goed opdrachtgeverschap met deze onderscheiding. Opdrachtgever, ontwerper en gebruiker komen steeds dichter bij elkaar te staan. Niet alleen is de dialoog tussen deze drie partijen een voorwaarde voor een goed resultaat. Ook is de rol van de opdrachtgever en verdere professionalisering daarvan in deze tijd steeds belangrijker geworden.”

Bron: Gouden Piramide, Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap

Dit duurzame pand van binnen bekijken?

De jury bezocht de vijf genomineerde opdrachtgevers en filmde dit voor het programma ‘Kunstuur’, dat bij de Avro op Nederland 2 te zien was.

De uitzending van ‘Kunstuur’ over het gebouw van NIOO is via ‘Uitzending gemist’ (na 26 minuten en 50 seconden) nog te bekijken.

Meer informatie over het project vindt u op de website van Bouwbedrijf Berghege.

 

NIOO-KNAW - foto: Foto: Sebastian van Damme

NIOO-KNAW - foto: Foto: Sebastian van Damme

NIOO-KNAW - foto: Foto: Sebastian van Damme

NIOO-KNAW - Foto: Mirjam van Oostveen

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!