DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Aantoonbaar gezond: Aeres Hogeschool Almere

Aantoonbaar gezond: Aeres Hogeschool Almere

Aeres Hogeschool bouwde in Almere een nieuw schoolgebouw met het motto: laat de stad leven. Met deze nieuwbouw voor de faculteit Food, Nature & Urban Green won de Hogeschool Almere de Circulair Award 2022. In de nieuwe leer- en werkomgeving komen onderwijs, onderzoek en wetenschap samen. De ambities van Aeres waren hoog voor dit gebouw. DGMR adviseerde bij dit project op het gebied van bouwfysica, duurzaamheid, circulariteit en gezondheid.

De uitdaging

Bij een hoog gebouw met deze ambities zijn er voldoende uitdagingen om aan te pakken. Ten eerste moest het gebouw Floriadekwaliteit hebben, hiervoor was een subsidie. Het staat op het floriadeterrein en doet tijdens de Floriade dienst als ontvangstgebouw. Ook moest het gebouw energieneutraal zijn. Om dit waar te maken, waren veel zonnepanelen nodig. Dat het een gezonde en comfortabele plek voor de gebruikers werd, was eveneens een heel belangrijke eis. Hier hielden wij gedurende het hele proces rekening mee. Omdat het een open en transparant gebouw met 5 lagen is, was ook aandacht voor goede akoestiek en brandveiligheid van belang.

De oplossing

Hout of beton?

Wij waren vanaf de ontwerpfase betrokken bij dit project. In die fase bleek al snel dat het voor het thermisch en akoestisch comfort beter was het gebouw 180 graden te draaien. Het ontwerp is toen in samenspraak met de architect aangepast. We onderzochten of de vloer en de constructie van hout gemaakt kon worden, zodat dat hergebruikt kan worden. Uit dit onderzoek kwam dat een betonnen constructie en betonnen vloeren beter waren voor de akoestiek. Daarom koos Aeres Hogeschool Almere voor circulair beton.

De ambities voor circulariteit en losmaakbaarheid waren in het hele project hoog. Zo zijn de tribunetrappen van sloophout en de dakvlonders van oud scheepshout, dat anders weggegooid werd. Voor de losmaakbaarheid van onderdelen gebruikten wij de losmaakbaarheidsindex (LI) van Alba Concepts. De gevel bestaat uit biocomposiet, dat bij sloop van het gebouw gegarandeerd weer teruggenomen wordt door de leverancier voor recycling. Het hele casco is gemaakt met een demontabele staalconstructie met daarin losse vloeren. Na de- of remontage kan het complete casco dus hergebruikt worden.

Een gezond gebouw

Naast hergebruikte materialen is er ook veel gebruik gemaakt van materialen zoals de verf, kit en lijm die emissie-vrij of emissie-arm zijn. Zo heeft de keuze van het materiaal een positieve invloed op circulariteit, maar ook op de gezondheid van de gebruikers. Om de gezodheid nog verder te bevorderen is de trap prominent geplaatst en hangen er overal in het gebouw CO2-meters. Het gebouw is aantoonbaar gezond, omdat het WELL-gecertificeerd is. Sterker nog, het is het eerste onderwijsgebouw in Nederland dat een WELL Platinum gezondheidscertificaat behaalde.

Om het gebouw helemaal energieneutraal te maken plaatste Aeres een tropendak met zonnepanelen bovenop het dak. Voor een goede biodiversiteit is er is veel groen in en op het gebouw te vinden, er is zelfs een hele groene gevel met een bijenladder die als aanbeveling uit een onderzoek van de studenten kwam.

De meerwaarde

Het nieuwe gebouw heeft de bijnaam ‘Groene Long’. Wij zijn trots dat we hebben meegewerkt aan dit toonaangevende gebouw op het gebied van klimaatadaptie, duurzaamheid, circulariteit en gezondheid. Een gezond en comfortabel gebouw dat een voorbeeld is voor hoe we in te toekomst met bouwen omgaan. En dat aansluit bij wat opdrachtgevers, medewerkers en studenten belangrijk vinden. Een aantrekkelijk gebouw dat bijdraagt aan de gezondheid van gebruikers.

 

Circular Award 2022 voor Aeres Hogeschool Almere

Onze adviseurs

Laura van de Pol

Ontwerper Bouwfysica & Gezondheid, WELL AP & WELL PTA
Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!