DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Update 5 jaar later: The Green House

Update 5 jaar later: The Green House

Vijf jaar geleden hielp DGMR het team dat the Green House ontwikkelde met advies op het gebied van circulariteit. Nu, 5 jaar na oplevering spraken wij met Ernest van de Voort van Albron over hoe het gebouw nu wordt ervaren. Hij geeft aan dat het nog steeds een bijzonder restaurant met een bijzonder gebouw is. Het blijft een mooie showcase voor mensen die willen zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulariteit, en trekt veel geïnteresseerden. Ook de verbinding die het gebouw uitstraalt spreekt mensen aan, het is een fijn gebouw om te verblijven. Ernest: “Wij willen het blijven ontwikkelen en het steeds beter maken, wat we leren zetten we weer in bij volgende projecten”. Het is fijn om te horen dat het gebouw een fijne plek is geworden, wij als DGMR zijn blij dat we hieraan hebben mogen bijdragen.

De oorspronkelijke projectbeschrijving lees je hieronder

Lucas van der Wee | cepezed

Als onderdeel van de herontwikkeling van de Knoopkazerne in Utrecht ontstaat The Green House, een circulair paviljoen van zo’n 1.000 vierkante meter horecagelegenheid.

De uitdaging

Hoe creëer je een gebouw dat vijftien jaar kan staan, maar vervolgens net zo eenvoudig afgebroken en elders opgebouwd kan worden? Of waarvan alle materialen op allerlei manieren hergebruikt kunnen worden? De opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf was de aanleiding voor deze vragen. Cepezed ontwierp het gebouw. Opdrachtnemers Ballast Nedam, Strukton en Albron namen de handschoen op om een circulair paviljoen neer te zetten. Om ervaring op te doen met deze vernieuwende manier van bouwen, om een voorbeeld te zijn voor andere bouwprojecten en als broedplaats van circulariteit. Want ook de bezoekers van de horecagelegenheid moeten inspiratie kunnen opdoen. Voor hun eigen woning bijvoorbeeld.

De oplossing

De renovatie van De Knoop leverde materialen op die gebruikt zouden kunnen worden. En ook van andere locaties waren materialen beschikbaar. Hoe kunnen Strukton en Ballast Nedam dit toepassen bij de opbouw van het paviljoen? DGMR woog de voorzieningen vanaf het begin steeds af. Het gaat namelijk niet alleen om duurzaamheid, maar ook om het comfort en de veiligheid van de bezoekers aan The Green House.
Een circulaire oplossing is de herbruikbare vloerverwarming. Op de begane grond is deze in een zandbed gelegd boven op een goed isolatiepakket, afgewerkt met hergebruikte bestrating. Op de bovenverdieping ligt het demontabele vloerverwarmingssysteem op hergebruikte betontegels, die gedragen worden door een prefab houten vloerconstructie. Niet alleen voor een aangename temperatuur, maar ook voor minder contactgeluid. De akoestisch geperforeerde dakplaten zorgen voor een goed akoestisch comfort; een extra verlaagd plafond is daardoor niet nodig.
De gevel van The Green House is ook demontabel, door prefab houtskeletbouw toe te passen. Deze elementen zorgen voor een goede isolatie. En glaspanelen aan de gevel, afkomstig van de Knoopkazerne, maken het geheel af. Aan de zuidkant van het gebouw is een standaard kas neergezet. Dit standaard systeem fungeert niet alleen als buffer voor een goed klimaat in het gebouw, maar is daarmee ook energiebesparend. En de horecagelegenheid richt het in als een professionele kas met gestapelde bakken om groenten en kruiden te kweken. Voor irrigatie van deze kruiden en groenten gebruiken ze regenwater.
Door The Green House aan te sluiten op de warmte- en koudeopwekking, uit te gaan van een compact hoogwaardig geïsoleerd ontwerp en de toepassing van PV-panelen is sprake van een energieneutraal gebouw.

De meerwaarde

Als je zoals Ballast Nedam, Strukton en Albron voorop wilt lopen in circulair denken, dan moet je zelf én het bouwteam een keer door het hele proces heen. Dat leerproces is alleen al waardevol voor iedereen. De adviseurs van DGMR hielpen vanuit bouwfysica het team door ze concreet inzicht te geven in de mogelijkheden. De initiatiefnemers beschikken nu over een demontabel en daarmee toekomstbestendig voorbeeld. Een broedplaats die niet alleen andere bouwpartijen moet aantrekken, maar ook aantrekkingskracht heeft om er met plezier te vergaderen en wat te eten en te drinken. Daarmee wordt het terrein van de voormalige Knoopkazerne een gebied met belevingswaarde.

 

Gerelateerde informatie

 

 

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.