DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Balans zoeken in CO2-uitstoot door slim gebruik van energie en materiaal

Balans zoeken in CO2-uitstoot door slim gebruik van energie en materiaal

Sterk verminderen van de CO2-uitstoot is een wereldwijde opgave. In de bouwpraktijk levert dat dilemma’s op. Kiezen voor materialen met een lagere milieubelasting of voor een lager energieverbruik? De adviseurs van DGMR helpen bij het maken van een duurzame, integrale afweging en geven inzicht in omslagpunten.

CO2-balans met tool van DGMR

Levensduur van een gebouw

Zoeken naar de juiste CO2-balans op basis van data. Dat is de insteek die wij kiezen. Adviseur Erik Meijerink: “We combineren de bestaande instrumenten voor BENG– en MPG-berekeningen met onze eigen ervaring. Bijvoorbeeld over het energiegebruik van gebouwgebonden installaties. Dat brengen we voor onze opdrachtgevers samen in een grafisch overzicht.”

In dit overzicht is de milieuprestatie van een gebouw te zien, vanaf de bouw via onderhoud en gebruik tot aan de sloop. “Ook zien opdrachtgevers de CO2-besparing aan het einde van de levensduur, en wat materialen nu aan CO2-uitstoot veroorzaken”, aldus adviseur Jean Frantzen. De tool die we hiervoor gebruiken, maakt duidelijk wanneer kiezen voor materiaal of voor energie beter uitpakt.

 

Figuur met omslagpunten materiaal en energie voor CO2-balans

Omslagpunt bij varianten

Dubbel of triple glas, wel of geen zonnepanelen, wel of niet bouwen met hout, de invloed van de open/dicht-verhouding. Afwegingen in het ontwerpproces die om duidelijkheid vragen. Van elke variant krijgt de opdrachtgever het omslagpunt te zien, uitgedrukt in CO2-uitstoot en afgezet tegen de Paris Proof-eisen.

Integraal ontwerpen wordt zichtbaar: een compact gebouw met een goede gebouwschil en slim gekozen klimaatconcept is energiezuinig. Er wordt ook minder materiaal gebruikt en er zijn minder pv-panelen nodig.

Daarnaast kunnen we ook de CO2-opslag van bio-based producten waarderen. En de mogelijkheden breiden we steeds verder uit.

Onze adviseurs

Erik Meijerink

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Merlijn Huijbers

Kennis-en Innovatiemanager Bouwfysica en Duurzaam Bouwen

Anita van Munster

Specialist Duurzaam Bouwen

Nico de Boer

Specialist Bouwfysica

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.