DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Gaan we met hout bouwen?

Gaan we met hout bouwen?

In het Noorden worden nu spraakmakende gebouwen van hout en vernieuwbare materialen gebouwd. Het Biosintrum in Oosterwolde won vorig jaar de prestigieuze Nederlandse Bouwprijs. Nu start de bouw van het Swettehûs in Leeuwarden en het ontwerp voor Werelderfgoedcentrum Waddenzee is klaar om gebouwd te worden. Hout is een duurzaam bouwmateriaal, het groeit vanzelf en legt CO2 vast in plaats van dat er CO2 vrijkomt. Bouwen met hout vraagt echter wel andere kennis.

Jean Frantzen  |  Bouwen in het Noorden  |  november 2020

Bouwen met hout - artikel in Bouwen in het Noorden | DGMR

Meebewegen

Bouwtechnisch is er natuurlijk een verschil tussen bouwen met hout en met beton. Het relatieve gemak om bij beton aan brandveiligheid– en geluidstechnische eisen te voldoen, ligt anders bij bouwen met hout. Bij prestigieuze houtprojecten zoals hotel Jakarta, het nieuwe hoofdkantoor voor Triodos, en in het Noorden voor Duurzaamheidscentrum Assen (zie foto) en het Werelderfgoedcentrum, ontwikkelde DGMR daarvoor passende oplossingen.

En hoe zit het met aardbevingsbestendigheid? Houten gebouwen zijn veel beter bestand tegen aardbevingen. Ze zijn veel lichter en kunnen beter ‘meebewegen’. Beton moet het hebben van zijn stijfheid, waardoor er extra beton nodig is. Da’s jammer, want de CO2-uitstoot van beton is ongeveer 5 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot.

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.