Hotel Jakarta

Op het uiterste puntje van het Java-eiland in Amsterdam verrijst Hotel Jakarta van WestCord. Het energieneutrale hotel telt 200 kamers en meerdere publieke ruimten.

Buitenzijde van Hotel Jakarta Amsterdam met zonnepanelen Fotografie: Fedde de Weert

De uitdaging

Op een unieke locatie in Amsterdam een onderscheidend hotel neerzetten. Vanuit die ambitie van WestCord ging een ontwerpteam aan de slag. Om een gebouw te ontwikkelen met een hoge duurzaamheidseis en een bouwconstructie tot 30 m hoog die voor een groot deel uit hout bestaat. En die constructie moest ook volledig zichtbaar zijn. Uniek voor Nederland!

 

Licht en groen atrium van Hotel Jakarta Amsterdam
Fotografie: Petra Appelhof

De oplossing

Een onderscheidend hotel vraagt om een onderscheidend ontwerp, waarin SeARCH meerdere eyecatchers opnam. Zoals een groot open atrium inclusief botanische tuin.

Atrium
In samenwerking met SeARCH en de Hortus Botanicus onderzocht DGMR de optimale toetreding van daglicht en de andere klimatologische omstandigheden in het atrium. Om dagelijks gebruik van aangrenzende gebruiksfuncties te kunnen combineren met een subtropisch klimaat in het atrium.
Voor ditzelfde atrium ontwikkelden we een maatwerk brandveiligheidsconcept. Door gebruik te maken van sprinklerbeveiliging en een speciaal ontworpen rook- en warmteafvoerinstallatie is een volledige verbinding tussen atrium, overige gebruiksfuncties en vluchtwegen mogelijk gemaakt.

Houtbouw
Bijna de gehele draagconstructie, de plafonds, de wanden en kozijnen van Hotel Jakarta zijn vervaardigd van PEFC-gefabriceerd hout. Voor 176 van de 200 hotelkamers is daarvoor een houten geprefabiceerde unit van 30 m2 ontworpen, waarmee de uiteindelijke bouwtijd drastisch is verkort. Vanaf de eerste schets tot en met de oplevering dacht DGMR mee aan oplossingen op brandtechnisch én akoestisch vlak om dit constructieve hout overal in het zicht te houden.

 

Lobby van Hotel Jakarta Amsterdam
Fotografie: Petra Appelhof

Duurzaamheid

Vanaf de start trokken SeARCH en DGMR ook samen op om duurzaamheid zo optimaal mogelijk in het ontwerp te integreren. Alles is daarbij bekeken, zoals de gebouwvorm, de oriëntatie, de dubbele huidfaçade, in de gevel geïntegreerde Building Integrated Photovoltaics (BIPV) en het ontwerp van het atrium vanwege de temperatuurregulering tijdens de winter- en zomermaanden.

De meerwaarde

Wie incheckt bij Hotel Jakarta stapt in een oosterse wereld, compleet met botanische tuin en subtropisch klimaat. En ondanks dit klimaat in het atrium is de ruimte nog steeds comfortabel om te verblijven. Daarnaast ook veilig, dankzij onze oplossingen. En WestCord kreeg een compleet energieneutraal gebouw met een BREEAM Excellent-score en label Zilver op de Menukaart Duurzame Hotels van de gemeente Amsterdam. Daarbovenop: het grootste all-electric hotel in Nederland.

 

Malabar van Hotel Jakarta Hotel
Fotografie: Petra Appelhof

Onze adviseurs

Björn Peters

Adviseur Brandveiligheid

Minke Milius

Teamcoach

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!