Wat is het meest duurzame gebouwontwerp voor het optimaal benutten van daglicht, bezonning, thermisch comfort, geluid en energie? Welke mogelijkheden zijn er om maximaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte? Met parametrisch ontwerpen vinden we samen met architecten en vastgoedontwikkelaars steeds het beste integrale antwoord. Al in een vroeg stadium van het ontwerp. Niet een voorgeprogrammeerd antwoord, maar een brede afweging van alle mogelijkheden. Voor de integrale keuze die past bij een specifiek ontwerp. We rekenen, analyseren en adviseren.
DGMR.solutions
DGMR.solutions laat in één oogopslag zien wat de parametrische software van DGMR praktisch kan betekenen. Daarbij kan het ingenieurs- en adviesbureau putten uit jarenlange kennis en ervaring met bouwprojecten. Het beschikt over een schat aan data die de adviezen op het gebied van bouwfysica en duurzaamheid onderbouwen. En DGMR is de enige die gevalideerde en door de markt geaccepteerde eigen rekensoftware combineert met parametrisch ontwerp.
Parametrisch ontwerp
Zet de kennis van ingenieurs en de ervaring uit projecten in een model. Laat software deze data gebruiken om goed onderbouwde varianten van ontwerpkeuzes te tonen. En maak met 3D meteen zichtbaar wat dit betekent voor een gebouw of een ruimte. Een parametrisch ontwerp zorgt voor een scala aan mogelijkheden, waarbij we meerdere bouwfysische parameters kunnen combineren. Denk aan daglicht, verblinding, energie, thermisch comfort en geluid op gebouwniveau. Maar ook bezonning, wind en hittestress op stedenbouwkundig niveau. Architecten en ontwikkelaars krijgen direct inzicht in de kwaliteit van de ontwerpkeuzes. Juist als het gevelontwerp nog niet bekend is.
Bezonning
Welke baan legt de zon af en wat betekent dat voor de bezonning van de gevel, zelfs op raamniveau? Welke hoek moet een lamelontwerp hebben? Waar gaat de schaduw vallen van gebouwen, maar ook van bomen om hittestress te voorkomen? En wat zijn de beste plekken voor zonnepanelen?
Daglicht
Hoe valt het daglicht binnen in een gebouw? Passen de ramen dan in het ontwerp? Heeft een atrium voldoende licht? Komt daglicht diep genoeg in het gebouw? Maar ook: welke invloed hebben eventuele reflecties op het gebouw of de omgeving? En is er niet te veel licht, waardoor verblinding ontstaat?
Thermisch comfort
Hoe warm wordt het binnen in het gebouw? Gaat dat goed met een licht houten gebouw? En hoe kies je juiste raamafmetingen? Wat is het effect van een lamel of overstek? En wat doet nachtventilatie?
Geluid
Wat is de invloed van het geluid van (spoor)wegen op de gevels van gebouwen? Hoeveel geluid maken nieuwe bedrijfsactiviteiten en is daar ruimte voor? Maar denk ook aan de weerkaatsing van geluid op plekken met veel bebouwing. We bepalen direct de geluidwerende maatregelen in de gevel, ook weer afhankelijk van de raamgrootte.
Wind
Hoe bepaal je de positie van hoogbouw op zo’n manier dat op straatniveau geen windhinder ontstaat? En welke maatregelen helpen daarbij het beste; overstekken, balkons, hoeken? Maar denk ook aan een comfortabel windklimaat bij winkelcentra of hoe comfortabel dakterrassen in een uniek ontwerp zijn.
Energie
Hoeveel koeling of warmte is nodig voor een gebouwontwerp? Op welke manier kan daglicht bijdragen aan verwarmen van een gebouw? Wat is de beste orientatie van een gebouw en wat is het effect van een slimme zonwering?
Gevelmatrix
Wat is het beste glaspercentage in de gevel? Voor daglicht graag iets meer, voor temperatuur en geluid wat minder. Met een parametrische vergelijking zetten we de effecten overzichtelijk op een rij. Met onze ervaring kunnen we adviseren bij het gevelontwerp van de architect.
De beste ontwerpvarianten
Voor architecten
Voor een architect biedt parametrisch ontwerpen de mogelijkheid om een visueel aantrekkelijk ontwerp te toetsen. Past het gebouw bij de omgeving en welke invloed hebben de omstandigheden? Door de 3D-simulaties kunnen architecten snel varianten van hun ontwerp verkennen, optimaliseren en aanpassen. Zodat niet alleen een mooi, maar ook een functioneel en duurzaam ontwerp ontstaat.
Voor vastgoedontwikkelaars
Vastgoedontwikkelaars zoeken naar een optimaal ruimtegebruik en flexibiliteit om een aantrekkelijk gebouw te realiseren. Parametrisch ontwerpen helpt een antwoord te vinden op complexe vraagstukken in een vroeg stadium van het ontwerp. Door slim gebruik te maken van de parameters kunnen ze de balans zoeken tussen een visueel aantrekkelijk, praktisch en kostenefficiënt ontwerp. Met ons advies vooraf in plaats van toetsing achteraf.
Van ingenieurs
Aan de basis van parametrisch ontwerpen ligt data die betrouwbaar is. DGMR kan putten uit jarenlange kennis en ervaring met bouwprojecten. Wij beschikken over data die onze adviezen op het gebied van bouwfysica onderbouwen. En we valideren alle scripts met vergelijkende berekeningen in bewezen (DGMR) software. Door parametrisch ontwerpen behouden we de kwaliteit, maar kunnen met onze eigen ontwikkelde dynamische scripts nu veel sneller tot optimale oplossingen komen.
Dit ontwikkelt zich snel; er komen steeds meer nieuwe opties bij. In overleg bekijken we hoe we uw vragen het beste kunnen oplossen.