DGMR/BIM

BIM

BIM modeling DGMR BIM model

Advies en eisen in BIM model

Opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven, installateurs en toeleveranciers werken samen in een bouwproject. Ze werken hiervoor vaak met een 3D-programma. De eisen die wij vanwege bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid stelden, leverden wij eerder in 2D aan. De ontwerppartner zette dit vervolgens zelf in zijn eigen BIM 3D model. Deze werkwijze is nu overbodig. De afgelopen jaren ontwikkelde DGMR een methode om alle bouwfysische eisen in één universeel BIM-model te zetten. Wij zijn er trots op dat wij deze ontwikkeling als eerste in Nederland aanbieden.

BIM modeling bespaart tijd en geld

Eisen schematisch weergeven

DGMR ontwikkelde de afgelopen jaren een methode om een losstaand BIM model te creëren in Revit, het DGMR aspectmodel.  Hiermee besparen alle partners tijd en zijn fouten te voorkomen. In dit BIM model zijn alle eisen uit onze adviesdiensten bouwfysicaakoestiek, beveiliging, brandveiligheid en duurzaamheid grafisch weergegeven. Deze legt de ontwerppartner 1-op-1 over zijn eigen model in een gezamenlijk 3D BIM model. Hierdoor is te zien aan welke eisen de objecten uit het model van de opdrachtgever moeten voldoen. Deze informatie is dan voor alle partners zichtbaar en bruikbaar. Hierdoor is het mogelijk beter en sneller te bouwen en het proces goedkoper en efficiënter te maken.

Direct contact met onze adviseur

BIM advies werkwijze DGMR

We maken een BIM-model aan de hand van de beschikbare BIM-modellen van de ontwerppartners. Zo ontstaat er een verzameling schematische objecten waar wij onze eisen aan koppelen.

Dit model blijft in beheer van DGMR. Het ontwerpteam plaatst dit als onderlegger in het centrale BIM-model. Het advies dat we hierin verwerken blijft hierdoor in iedere fase van het traject relevant.

  1. Werkwijze DGMR en BIM

In ons model kan een scheiding meerdere eisen krijgen. Door filters in het 3D programma (bijvoorbeeld Revit, Solibri of BIM Zoom) zijn de verschillende eisen visueel te maken.

Contact over BIM

Clashen van scheidingen

Het clashen (controleren op aanwezigheid van conflicten) van verschillende eisen, scheidingen of systemen, is goed inzichtelijk bij BIM modeling. Een clash treedt op wanneer een kruising van verschillende onderdelen een conflict oplevert, bijvoorbeeld bij een ventilatiekanaal dat zonder brandklep door een brandscheiding voert, of een bepaalde vereiste geluidsisolatiewaarde niet gehaald wordt met de prestatie die is aangegeven voor de getekende wandopbouw. In ons BIM model maken wij deze kruisingen in 3D zichtbaar. Zo kunnen we advies geven over de benodigde oplossing en zijn verrassingen in een later stadium van het bouwproject te voorkomen.

 

BIM modeling DGMR

2. Voorbeeld van kleurgebruik om de verschillende eisen visueel te maken.

Stel uw vraag

Voordelen van alle eisen en advies in BIM

Ten opzichte van het eerdere werken met 2D zijn er vele voordelen. Met 3D is per vlak te zien welke eisen gelden (dus niet per se voor een hele wand bijvoorbeeld). Bij een stapeling van eisen zoals brand en rook ontstaan in de uitvoering zo minder vragen over welke eis precies waar geldt.

Bim scheidingen in 3d model

4. Meerdere eisen op een muur en plafond in verschillende kleuren weergegeven.

Ons model met adviezen is samen te voegen met de modellen van alle ontwerppartners die ook in het BIM-model werken. Zo is ons advieswerk op één plek verwerkt en kunnen alle ontwerppartners gemakkelijk en snel herleiden welke eisen er gelden. De ontwerppartners kunnen dit vervolgens met elkaar clashen om te bepalen welk element een bepaalde prestatie moet leveren. Wij merken nu in de praktijk dat dit goed werkt en veel voordelen oplevert. Doordat alles voor iedereen zichtbaar en goed uitlegbaar is ontstaat duidelijkheid. Dit scheelt de ontwerpende en uitvoerende partijen veel tijd en uiteindelijk ook kosten.

Eisen voor ontwerppartners beter inzichtelijk

  • De eisen van de scheidingsvlakken zijn nu zichtbaar in 3D.
  • Eisen kunnen direct aan een scheiding gekoppeld worden
  • Tijdens het hele proces duidelijkheid over de eisen
  • Alle eisen altijd voor alle partners inzichtelijk

Tevreden klanten

Steeds meer bedrijven weten ons te vinden voor ons BIM model (DGMR aspectmodel). Wij werkten al met ons model bij een bankgebouw, een supermarktketen en voor projecten als Arcadia, de Puls, TU/e Gemini en Koninginnelaan.

Maarten Spanjers van Heijmans werkte met ons model en vertelt:

“Door de verwerking van de prestatie-eisen in een specifiek aspectmodel kunnen we diverse visualisaties (zowel 2D als 3D) creëren voor verschillende doeleinden, naar gelang de wens van het projectteam. Het helpt ons ook om met behulp van de prestatie-eisenmodellen specifieke (semi-) geautomatiseerde/visuele controles uit te kunnen voeren door de integratie met andere prestatiemodellen, maar óók met de productiemodellen waar wij mee werken. Daarnaast geeft het werken met prestatie-eisenmodellen nog duidelijker weer wie eigenaar is van de geleverde informatie en blijft men ook eigenaar van deze informatie. Alle informatie duidelijk op één plek in een model.”

Wij zijn trots op deze nieuwe ontwikkeling. Omdat wij het model zelf maken, zelf vullen en zelf controleren, helpen wij aannemers, installateurs en andere partners met een nog completer advies en een veel efficiëntere manier van werken met BIM-modellen.

Neem gerust contact op met onze adviseurs voor meer informatie.

Bel direct met onze specialisten

Teun van Veldhuizen

Adviseur brandveiligheid en beveiliging

Martin Klein

Adviseur Brandveiligheid

Willem IJpma

Specialist Brandveiligheid
Paul Wijnhoven, projectleider Brandveiligheid bij DGMR

Paul Wijnhoven

Adviseur Brandveiligheid

Maarten Gies

Senior adviseur Integrale projecten

Arno Bongers

Specialist Brandveiligheid

Joris Kahlert

Senior Adviseur Brandveiligheid

Michiel Fukkink

Adviseur Brandveiligheid
Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Wat is BIM?

Aanvullende informatie

BIM is de afkorting van Building Information Model of Bouwwerk Informatie Model. Dit is een digitaal model waarin het bouwontwerp in objecten is weergegeven. Alle data die bij het gebouw en de objecten horen staan hierin. Zo koppel je geometrie en informatie over de onderdelen van een gebouw aan elkaar. BIM modelling is in te zetten om informatie tussen verschillende bouwpartners op een eenduidige manier uit te wisselen en samen te werken. Zo is het mogelijk te ontwerpen en uit te voeren voordat er echt gebouwd wordt. Het doel hiervan is om de kwaliteit in het uitvoeringsproces te bewaken en te verbeteren. Tegenwoordig staat BIM ook wel voor Building Information Management, een bredere manier van kijken naar het onderwerp.

BIM brandveiligheid

DGMR ontwikkelde een methode om een losstaand BIM-model te creëren in Revit. In dit BIM-model zijn alle eisen uit onze adviesdiensten (onder andere bouwfysicaakoestiekbrandveiligheid,  safety and security en duurzaamheid) schematisch weergegeven. Ook advies over brandveiligheid in BIM direct toepassen in uw eigen BIM model? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.

BIM beveiliging (safety & security)

DGMR ontwikkelde een methode om een losstaand BIM-model te creëren in Revit. In dit BIM-model zijn alle eisen uit onze adviesdiensten (onder andere bouwfysicaakoestiekbrandveiligheid,  safety and security en duurzaamheid) schematisch weergegeven. Ook advies over beveiliging, veiligheid of safety & security in BIM direct toepassen in uw eigen BIM model? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.

BIM bouwfysica

DGMR ontwikkelde een methode om een losstaand BIM-model te creëren in Revit. In dit BIM-model zijn alle eisen uit onze adviesdiensten (onder andere bouwfysicaakoestiekbrandveiligheid,  safety and security en duurzaamheid) schematisch weergegeven. Ook advies over bouwfysica in BIM direct toepassen in uw eigen BIM model? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.

 

Gerelateerde adviesdiensten

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van ontwikkelingen bij DGMR.