DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/MIX-paviljoen maximaal duurzaam, biobased en Paris Proof

MIX-paviljoen maximaal duurzaam, biobased en Paris Proof

Aan de bosrand van Ede komt het volledig houten paviljoen van MIX architectuur. De nieuwe huisvesting is zo duurzaam mogelijk ontworpen. Vanaf het begin dacht DGMR mee over duurzaamheid en gezondheid voor een toekomstbestendige en gezonde werkplek.

Houten paviljoen van MIX architectuur | DGMR Beeld: MIX architectuur

Akoestische oplossingen

Omdat biobased en hernieuwbare bouwmaterialen beter voor mensen en wereld zijn, ontwierp MIX architectuur een bijna volledig houten kantoor. Casco, gevelbekleding, kozijnen, plafonds en interieur zijn van gecertificeerd hout, wat de materiaalgebonden CO2-uitstoot beperkt. De MPG-score is laag en het gebouw blijft ruim onder de embodied-carbon waarde die DGBC voor nieuwbouw van kantoren stelt. Daarom voldoet het MIX-kantoor nu al aan de richtlijn voor Paris Proof 2030.

In de beginfase dachten de adviseurs van DGMR mee over de duurzame invulling van het ontwerp en de installatieconcepten. We bepaalden niet alleen de MPG voor de vergunningverlening, maar checken voor oplevering ook het resultaat met een nieuwe MPG- en BENG-berekening. Dit als onderbouwing dat daadwerkelijk aan Paris Proof voldaan wordt. Ook besteedden we ruim aandacht aan de akoestische oplossingen. De akoestische isolatie bestaat onder andere uit gerecyclede spijkerbroeken. Om zeker te zijn dat de akoestiek comfortabel is, voerden we tijdens het ontwerp simulaties uit.

Gezonde werkomgeving

Het dak van het houten paviljoen is een zorgvuldig mee ontworpen vijfde gevel. Niet alleen liggen 180 PV-panelen op het dak voor energieneutraliteit, het centrale deel heeft een natuurdak. Grote daklichten brengen daglicht in de vide en centrale trap. Dit is een van de criteria voor een WELL Gold-label dat van het MIX-kantoor een aantoonbaar gezonde werkomgeving maakt. De medewerkers van MIX architectuur gaan dit zelf ervaren, nu het paviljoen begin deze maand in gebruik is genomen.

 

Interieur van houten paviljoen van MIX architectuur | DGMR
Beeld: MIX architectuur

Onze adviseurs

Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.