DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Hoge Paris Proof ambities voor gebiedsontwikkeling Spoorzone Zwolle

Hoge Paris Proof ambities voor gebiedsontwikkeling Spoorzone Zwolle

NS en gebiedsontwikkelaar AM transformeren het voormalig bedrijventerrein bij het NS station in Zwolle tot een bruisend innovatiedistrict. DGMR hielp bij de tender de hoge duurzaamheidsambities om te zetten in meetbare doelstellingen en maatregelen en gaf advies op het gebied van trillingen, brandveiligheid, materialen en energie.

Beeld AM gebiedsontwikkelaar

Het plan Wärtz geeft invulling aan de ambities die de gemeente Zwolle heeft met betrekking tot energie, mobiliteit, circulariteit en klimaat. De gemeente wil met het plan laten zien hoe gebiedsinrichting kan bijdragen aan klimaatambities. Het doel is om de eerste gebiedsontwikkeling van Nederland te zijn die voldoet aan Paris Proof-eisen op het gebied van materialen.

Behoud Wärtsilä-hal in het Spoorpark

De naam Wärtz staat voor Wild, Art, Raw, Tech en Zwols en refereert aan het icoon in het project: de Wärtsilä-hal. Deze hal krijgt een renovatie en blijft behouden. In de hal komen startups, mkb-bedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

Trillingen en wonen naast het spoor

Op de Wärtsilä-hal komt een bio-based appartementengebouw met, tussen de hal en de opbouw, een openbaar toegankelijk dek van waaruit bezoekers een 360 graden uitzicht hebben over het karakteristieke golvende dak van de hal en de binnenstad. In het complex komen 850 woningen. Bij bouwen op een bestaande fabriekshal nabij het spoor is veel aandacht nodig voor trillingen en geluid. Om ongewenste trillingen te voorkomen moet de nieuw te vormen constructie van de appartementen op stabiele wijze geïntegreerd worden met de bestaande constructie van de hal. Voor een goed leefklimaat zijn alle appartementen zodanig gesitueerd dat er altijd sprake is van ook een rustige geluidsluwe gevel.

Klimaatadaptatie en energieopwekking

Vogels, kleine dieren, vlinders en insecten krijgen de ruimte in het gebied. Zo is WärtZ een voorbeeld voor een natuurinclusieve stadsvernieuwing met robuuste voorzieningen voor klimaatadaptatie. De gebouwen en woningen leveren straks energie in plaats van fossiele energie te gebruiken. Wij maakten in een vroeg stadium al een inschatting van welke maatregelen getroffen moeten worden om energieneutraal te worden. In denkvolgorde betrof dit onder andere compact bouwen, het juiste energiesysteem en tenslotte het bepalen van het benodigd aantal zonnepanelen.

Naast energieneutraal is WärtZ voor een groot deel circulair, door het gebruik van hernieuwbare en gerecyclede materialen en flexibele bouwsystemen. Wij zijn er trots op een bijdrage te mogen leveren aan dit duurzame, veilige en gezonde gebied!

Naast AM en DGMR bestaat het WärtZ-team uit MVRDV, Orange Architects, LOLA Landscape Architects, RHDHV, Mobycon, Pieters Bouwtechniek, Skonk, Tenman, Stepforward, Kwirkey, ’tIdee! Marketing & Concept.

 

 

Onze adviseurs

Erik Meijerink

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid
Paul Wijnhoven, projectleider Brandveiligheid bij DGMR

Paul Wijnhoven

Adviseur Brandveiligheid

Paul van Bergen

Senior adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Reinoud Fennema

Adviseur Trillingen en geluid

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.