DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Aan de slag voor TU/e-gebouwen Gemini en Laplace

Aan de slag voor TU/e-gebouwen Gemini en Laplace

Het renovatieontwerp van TU/e-gebouwen Gemini en Laplace is gegund aan Team V Architectuur, Royal HaskoningDHV en DGMR, een samenwerkingsverband genaamd TW-IN. De twee projecten zijn gelijktijdig maar afzonderlijk van elkaar aanbesteed als Total Engineering opgave. In januari 2019 maakte de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bekend dat TW-IN voor beide projecten de winnende inschrijving heeft gedaan.

Gebouw Gemini. Bron: Team V architectuur

Respectvolle renovaties

Gebouw Gemini wordt grootschalig gerenoveerd om te voldoen aan de ambities van de TU/e op het gebied van duurzaamheid, techniek, onderwijs en onderzoek. Het behoudt zijn huidige functie als thuisbasis voor de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Techniek. Het gebouw Laplace, het voormalige Rekencentrum, wordt getransformeerd tot campusbreed ‘Education Center’ met onderwijszalen en studiewerkplekken voor studenten van alle faculteiten. Beide projecten worden respectvol gerenoveerd naar nieuwbouwniveau, waarbij wordt gestreefd naar een BREEAM Excellent certificaat voor duurzaamheid.

Connectie ‘Laplace’ en ‘Gemini’

De gebouwen Laplace (1972, 12.000 m2) en Gemini (1974, 34.000 m2) zijn ontworpen door architect en stedenbouwkundige S.J. van Embden als onderdeel van de tweede bouwfase van de TU/e-campus. In de winnende visie van Total Engineer TW/IN krijgen Gemini en Laplace beide een nieuwe entree aan de kant van De Zaale, de hoofdontsluitingsroute van de campus. Gemini, dat momenteel met de rug naar De Zaale staat, krijgt hiermee een tweede voorkant richting Laplace, zodat tegelijkertijd de connectie tussen Laplace en het campushart op Groene Loper wordt verstevigd.

Gemini-gebouw. Bron: Team V architectuur

De Compacte Campus

De Technische Universiteit Eindhoven is al enkele jaren bezig met een grootschalige vernieuwing van de campus. De teamleden van TW-IN zijn geen onbekenden voor de TU/e. Team V Architectuur is als architect verantwoordelijk voor het ontwerp van het onlangs gerenoveerde Atlas gebouw, dat op 21 maart 2019 wordt geopend. Atlas is een van de duurzaamste gerenoveerde onderwijsgebouwen ter wereld en winnaar van de International BREEAM Award 2017 (categorie ‘Education & Healthcare’).

Royal HaskoningDHV en DGMR maakten deel uit van het ontwerpteam voor het energiezuinige gebouw Flux uit 2015, dat met een loopbrug verbonden is met Gemini. Royal HaskoningDHV als adviseur voor het Programma van Eisen, begeleiding van de eindgebruikers en het project management en DGMR als adviseur bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid.

Onze adviseurs

Mirjam Peters

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Maarten Gies

Senior adviseur Integrale projecten

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.