DGMR/Actueel en kennis/Projecten/EDGE Amsterdam West

EDGE Amsterdam West

Een kantoorgebouw uit 1970 transformeert naar een geavanceerd en duurzaam kantoor dat voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van gezondheid, duurzaamheid en technologie. EDGE Amsterdam West is 48.000 m2 groot en krijgt een nieuw hart door een spectaculaire glazen koepel over de buitenruimte.

EDGE Amsterdam West met glazen koepel | DGMR Rendering: de Architekten Cie

De uitdaging

De kantoren die EDGE ontwikkelt, voldoen aan de hoogste eisen. Een ambitieuze opwaardering met meer vierkante meters die maakt dat ook EDGE Amsterdam West het beste te bieden heeft wat denkbaar is; dat was de opgave. Hoe zorg je ervoor dat hoofdhuurders APG en Alliander een werkomgeving krijgen die gezond is en prestaties stimuleert, die duurzaam en energiezuinig is en geen last heeft van een omgeving met snelwegen én die nabijgelegen natuurgebieden niet ongunstig beïnvloedt?

De oplossing

Elkaar stimuleren om de lat steeds hoger te leggen, deden we eerder al binnen het ontwerpteam voor gebouw EDGE Olympic. Nu doen we dat voor één van de grootste kantoorgebouwen van Amsterdam. Zo creëren onze WELL-experts samen met de opdrachtgever de voorwaarden die van het getransformeerde kantoor een aantoonbaar gezonde werkomgeving moeten maken. Aandacht voor lucht, daglicht, beweging, voeding, materiaalgebruik en bijvoorbeeld geluid moeten leiden tot het hoogst haalbare WELL-certificaat Platinum.

Ook onze BREEAM-experts streven naar het hoogste niveau: BREEAM Outstanding. Dat vraagt de nodige bouwfysisch ingrepen in het bestaande gebouw. Onder andere naïsolatie moet de energieprestatie verbeteren, zonder dat vocht- of schimmelproblemen ontstaan. Ook nieuwe beglazing en de ambitieuze detaillering daarvan is een uitdaging. Daglicht op elke werkplek is ook van belang, ook voor plekken die niet aan een raam zitten. Nieuwe lichtschachten die het daglicht diep in het gebouw brengen, lossen dit probleem op. In het enorme atrium met de glazen koepel is daglicht geen thema, maar akoestiek en spraakverstaanbaarheid wel. Simulatie met CATT Acoustics stelt ons in staat gedetailleerde uitspraken te doen over de kwaliteit.

 

EDGE Amsterdam West vanuit het atrium | DGMR
Rendering: de Architekten Cie

 

Om de flexibiliteit in de verhuur van EGDE Amsterdam West te vergroten, voegen we vier trapkernen in het gebouw toe. In combinatie met de sprinklerinstallatie die wordt aangebracht, zijn er nu zeer weinig brandscheidingen in het gebouw nodig. En dat geeft mogelijkheden voor flexibele indelingen, vrije verhuurbaarheid en hogere bezettingen. Onze adviseurs brandveiligheid begeleidden de installateur bij de engineering van de sprinklerinstallatie.

We houden ook rekening met de omgeving waarin het kantoorgebouw staat. Zo is de geluidsbelasting hoog door de nabijheid van de A5, de A10 en de Basisweg. Op basis van ons akoestisch onderzoek baseerden we bijvoorbeeld de glasdikte in de gevel, zodat in het gebouw geen geluidhinder ontstaat. Vanwege nabijgelegen natuurgebieden boven het IJ onderzochten we de stikstofdepositie voor de bouw- en gebruiksfase. Uit de resultaten blijkt dat de gestelde normen niet worden overschreden.

De meerwaarde

De transformatie van zo’n groot kantoorgebouw vraagt veel verschillende adviezen die elkaar beïnvloeden. Onze adviseurs creëren het overzicht om innovatieve oplossingen op elkaar te laten aansluiten en begrijpen hoe ze elkaar kunnen versterken. Dat geldt vanaf het verkrijgen van de juiste vergunningen tot en met de toepassing van innovatieve oplossingen in het gebouw. Door steeds op tijd de opdrachtgever te informeren over risico’s en oplossingen en door elkaar te stimuleren de lat hoog te leggen, ontstaat het beste gebouw in gezondheid, duurzaamheid en technologie. En een gebouw dat zo aantrekkelijk mogelijk is voor huurders om te verblijven.

 

EDGE Amsterdam West, kantoorruimte | DGMR
Rendering: de Architekten Cie

Onze adviseurs

Hendrik-Jan Doevendans

Adviseur brandveiligheid

Erik Cremers

Adviseur bouwfysica

Ontwerpen met Daglicht

Ontwerpen met daglicht | Daglicht gebouw | DGMR

Wij adviseren over daglicht en daglichttoetreding. Al vroeg in het ontwerp denken we mee om een licht en prettig gebouw te realiseren. Glas op de juiste plaatsen in kantoren, woningen, scholen en ziekenhuizen houdt gebruikers en bezoekers gezond. Daarnaast bespaart het kunstlicht en dus energie. En het helpt te voldoen aan eisen die BENG, BREEAM en WELL stellen.

Ontwerpen met daglicht | Daglicht gebouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.