DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Aeres Hogeschool Almere eerste schoolgebouw in Europa met WELL Platinum

Aeres Hogeschool Almere eerste schoolgebouw in Europa met WELL Platinum

Met een score van 98/100 punten is Aeres Hogeschool Almere als eerste schoolgebouw in Europa gecertificeerd met WELL Platinum. En wereldwijd het tweede Platinum-schoolgebouw. Een geweldig resultaat, waarop DGMR trots is. Om de ambities op het gebied van gezondheid te realiseren, waren wij onder andere betrokken als WELL-adviseur.

WELL Platinum voor Aeres Hogeschool Almere Bron: Aeres Hogeschool Almere

Gezondste hogeschool

Aeres Hogeschool Almere wilde een toonaangevend onderwijsgebouw op de Flevo Campus neerzetten. Locatie Almere moest nadrukkelijk, groen, duurzaam, circulair én gezond worden. Vanaf het begin hebben onze adviseurs aan deze thema’s een bijdrage geleverd. Voor de WELL-certificering begeleidde collega en WELL AP Laura van de Pol het proces. “Vanaf de ontwerpfase hebben we de gezondheidsthema’s continu getoets aan het ontwerp en de beleidsstukken van Aeres. Waar nodig is het ontwerp, en in sommige gevallen ook het beleid, aangescherpt aan de eisen van de WELL Building Standard.

Bastiaan Pellikaan, voorzitter van het College van Bestuur van Aeres, is trots op het realiseren van de ambities. “Aeres Hogeschool Almere is met de WELL-certificering Platinum bekroond en daarmee de gezondste hogeschool van Nederland. Verder is dit gebouw een optimale mix tussen groen, klimaatadaptatie, circulariteit en energieneutraliteit. Daarmee draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Aeres en de Sustainable Development Goals van de VN.”

Duurzaam en veilig

De adviseurs van DGMR toonden volgens de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) aan dat maatregelen voor duurzaamheid in een vroeg stadium zijn meegenomen en effectief zijn. Daarnaast adviseerden we over systemen en materialen voor een circulair gebouw. Eerder won Aeres Hogeschool Almere al een circulariteitsaward.

In het groene atrium dat door het gebouw draait, gebruiken wij de begroeiing onder andere voor een goede akoestiek. De PV-panelen aan de groene gevel dienen niet alleen voor energieopwekking, maar ook als zonwering en toch zorgen ze voor voldoende daglichttoetreding. Ons brandveiligheidsconcept sloot aan bij de bezoekersstromen van een entreegebouw en de dynamiek van een onderwijsgebouw.

Onze adviseurs

Laura van de Pol

Ontwerper Bouwfysica & Gezondheid, WELL AP & WELL PTA
Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.