DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Publiek schenkt Circular Award 2022 aan Aeres Hogeschool

Publiek schenkt Circular Award 2022 aan Aeres Hogeschool

Op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie won Aeres Hogeschool de Circular Award. Het publiek van de online Nationale Conferentie Circulaire Economie stemde voor de groene nieuwbouw in Almere. Als adviseur voor dit circulaire gebouw is DGMR trots op de winst.

Groene gevel van Aeres Hogeschool Almere, DGMR

Voorbeeldfunctie

In een pitchvideo liet Aeres Hogeschool Almere zien hoe ze de circulaire transitie versnellen. Zo is het dak van de ‘Groene Long’, zoals de nieuwbouw heet, gered van de brandstapel. Het casco is gemaakt van circulair beton en het meubilair is meegenomen uit het oude pand, refurbished of tweedehands gekocht.

De jury waardeerde de voorbeeldfunctie van het nieuwe gebouw voor haar studenten. “De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten”, aldus juryvoorzitter Jacqueline Cramer.

Aantoonbaar gezond

De juryvoorzitter verwijst hiermee naar de ambitie van Aeres Hogeschool Almere om het eerste onderwijsgebouw in Nederland te worden dat een certificaat WELL Platinum ontvangt. DGMR begeleidde het team op weg naar een aantoonbaar gezond gebouw. Collega Laura van de Pol: “Gezondheid moet als het ware verankerd zitten in het DNA van de organisatie en het gebouw is een uitvloeisel daarvan. Zelfs de Sustainable Develoment Goals (SDG) van de Aeres organisatie hebben een link met WELL en zijn geïntegreerd in het ontwerp”.

Verder toonde de adviseurs van DGMR volgens de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) aan dat maatregelen voor duurzaamheid in een vroeg stadium zijn meegenomen en effectief zijn. Daarnaast adviseerden we over systemen en materialen voor een circulair gebouw. Bijzonder is de groene gevel en het groene atrium van de nieuwbouw, de Groene Long. In het atrium dat door het gebouw draait, gebruikten wij de begroeiing onder andere voor een goede akoestiek.

Teamprestatie

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van IenW. De Awards werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de Week van de Circulaire Economie.

DGMR feliciteert het team dat succesvol samenwerkte aan de ‘Groene Long’. Naast Aeres Hogeschool is dat Innax, JVZ, BDG Architecten, Van Ginkel Groep en HEVO.

Projectboek

Onze adviseurs

Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Laura van de Pol

Ontwerper Bouwfysica & Gezondheid, WELL AP & WELL PTA

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.