- Wat is Stikstof
- Stikstofonderzoek
- Stikstofemissie en stikstofdepositie
- Uitstoot verminderen
- Intern salderen en extern salderen stikstof
- Stikstofregistratie
Recente ontwikkelingen oktober 2023
Gevolgen voor lopende vergunningprocedures
Vanaf 5 oktober is het wettelijk verplicht uit te gaan van de actuele versie van AERIUS en de AERIUS Calculator 2023 te gebruiken. Er moet dus een nieuwe berekening komen bij lopende procedures. Deze kan een andere uitkomst hebben dan de berekening met de AERIUS Calculator 2022. Neem gerust contact met onze stikstofexperts op voor advies of overleg over of het verstandig is deze berekening voor of na 2023 te doen. Wij helpen u graag!
Wat is stikstof?
En waarom levert het soms problemen op? Stikstof (element N2) is een gas. We zien het niet omdat het kleur- en reukloos is maar bijna 80% van de lucht bestaat uit stikstof. Het is dus als los gas geen schadelijke stof. Wanneer de stikstof een verbinding maakt met zuurstof (Nox) of ammoniak (NH3) kan dit wel schadelijk zijn voor mensen en het milieu. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid van deze stof in de lucht (stikstof concentratie), de oorzaak van hoe het in de lucht komt (stikstof emissie of uitstoot) en de hoeveelheid die na de uitstoot neerkomt in de natuur (stikstof depositie).
Stikstofonderzoek
Bij het veranderen of plannen van de activiteiten van een bedrijf is het verplicht het effect hiervan op stikstofgevoelige natura 2000 gebieden te onderzoeken met een stikstofdepositie berekening. Bijvoorbeeld wanneer de productie van een bedrijf verandert of bij de realisatie van een nieuwbouwplan. Nieuwe bedrijfsactiviteiten zorgen soms voor de uitstoot van stikstof, stikstofemissie. Wanneer deze stikstof neerdaalt, in dit geval in een natuurgebied, noemen we dat stikstofdepositie.
De stikstofexperts bij DGMR onderzoeken en berekenen stikstofdepositie, voor de onderbouwing van procedures voor vergunningen, meldingen en bestemmingsplannen. De basis voor dit onderzoek is een berekening die met de AERIUS calculator 2022 wordt gemaakt. Met deze berekening maken wij inzichtelijk welke stikstofdepositie ontstaat op de Natura 2000-gebieden in de omgeving.
Van 1 juli 2021 tot 2 november 2022 was er een vrijstelling stikstofdepositie voor de aanlegfase in een bouwproject. Vanaf 2 november geldt dit niet meer. Naast de stikstofdepositie in de gebruiksfase moet nu ook onderzoek naar de bouwfase gedaan worden.