DGMR/Actueel en kennis/Whitepapers/Parametrisch ontwerpen van een Active House

Afstudeeronderzoek: Parametrisch ontwerpen van een Active House

Een parametrisch ontwerp van de schil van een Active House kan de aannames van een bouwfysisch adviseur snel checken. Onder andere die conclusie trekt Danita Aalbrecht in de whitepaper Active House 2.0 die ze over haar afstudeeronderzoek bij DGMR schreef.

Parametrisch ontwerpen onderzocht

Sneller meer varianten

Kan parametrisch ontwerpen helpen bij het ontwikkelen van een bouwfysisch ontwerp voor bijvoorbeeld een Active House? Die vraag stelde Danita zich aan de start van haar afstudeerstage vanuit de Haagse Hogeschool bij DGMR. Ze nam een vrijstaande Active House als uitgangspunt en zoomde in op de gebouwschil en keek naar daglicht, temperatuur en energie. Berekeningen die door de bouwfysisch adviseur gedaan worden, kunnen door parametrische automatisering sneller en integraler voor talloze variabelen uitgevoerd worden.

In de casus van het Active House blijkt in sommige gevallen de berekende varianten iets voordeliger uit te pakken dan het bestaande ontwerp. Maar veel verschil zit er niet in, omdat de adviseur soortgelijke berekeningen maakte. Parametrisch ontwerpen zorgt ervoor dat sneller meer varianten bekeken kunnen worden en de invloed op meer aspecten tegelijk bekeken kan worden en ook wat meer out-of-the-box gedacht kan worden. De kennis en ervaring van de bouwfysisch adviseur kan vervolgens aannames controleren en bijstellen om zo het ontwerp aan te scherpen.

 


 Download onze whitepaper   


 

Danita ziet ook toepassingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld een zonnestudie, wind- en akoestisch onderzoek. Wellicht een opdracht voor een volgende afstudeerder? DGMR biedt stagiairs veel ruimte om zelfstandig een onderzoek op te zetten en zichzelf te ontwikkelen. Een heuse whitepaper is een van de tastbare resultaten van het afstuderen.

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.