DGMR/Actueel en kennis/Whitepapers/Een parametrische BENG 1 tool voor de SO-fase

Een parametrische BENG 1 tool voor de SO-fase

In de DO-fase is er voldoende informatie beschikbaar om een BENG-berekening van een gebouw te maken. Na de berekening blijkt soms dat het gebouw niet voldoet aan de BENG-eisen en dat het ontwerp aangepast moet worden. Dit kost tijd, geld en energie.

Dit kan voorkomen worden door in de SO-fase al advies te geven over de BENG. Met de bestaande BENG1 tool is het mogelijk om inzicht te krijgen in de effecten van de ontwerpkeuzes op de BENG 1-score. Dit wordt gedaan aan de hand van voorbeeldprojecten met een vaste geometrie. Maar hoe kunnen we de BENG 1-score krijgen als de geometrie van een ontwerp verandert?

BENG

Verandering geometrie, en dan?

Een intrigerend onderwerp waar Joy Sewtahal, student aan de Haagse Hogeschool, zich het afgelopen jaar op heeft gestort. Zijn onderzoek richtte zich op het ontwikkelen van een parametrisch BENG 1-script in Grasshopper voor de SO-fase, met als doel de centrale vraag van het onderzoek te beantwoorden:

“Hoe maak je een BENG 1-tool die een acceptabel advies kan geven over een woongebouw in de SO-fase?” Het antwoord hierop vind je in onderstaande Whitepaper.

 


Download onze whitepaper


 

Afstuderen bij DGMR betekent veel ruimte krijgen om zelfstandig een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Daarbij geholpen door de experts van DGMR. Studenten leveren niet alleen een onderzoeksverslag, maar vertalen hun bevindingen in een heuse whitepaper.

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Ontwerpen met BENG

Zonnepanelen op dak

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG

Zonnepanelen op dak

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.