DGMR/Actueel en kennis/Whitepapers/BENG-voorspellingstool

Afstudeeronderzoek: BENG voorspellingstool

Sinds 2021 geldt dat alle nieuwbouw moet voldoen aan de drie eisen voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ (BENG). Dit betekent voor de markt en de verschillende partijen een nieuwe manier van ontwerpen. Er is nog weinig ervaring met welke ontwerpen voldoen aan deze eisen. Hierdoor is het vooral moeilijk om in vroege fases, wanneer er nog weinig informatie beschikbaar is, al een indicatie te geven van de BENG-scores. DGMR maakte al voor een groot aantal projecten BENG-berekeningen maar wil ook graag weten wat zij kunnen leren van hun eigen data. Dit was een goede reden voor Melanie Schalker om ter afsluiting van haar opleiding Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool een afstudeeronderzoek uit te voeren. Zij ontwikkelde een voorspellingstool, waarbij beschikbare data vroegtijdig een indicatie geven of een ontwerp aan de BENG-eisen voldoet.

Stappenplan

Melanie maakte een BENG voorspellingstool voor nieuwbouw woongebouwen in Excel. Ze maakte een plan met de juiste stappen om tot een indicatie te komen. De BENG voorspellingstool is daarna getoetst om te beoordelen in hoeverre de resultaten uit de tool overeenkomen met de resultaten uit de  Uniec3-software.

Bij deze verificatie zijn de indicaties van de BENG-scores van drie nieuwbouw woongebouwen doorgerekend en vergeleken met de werkelijke BENG-scores die volgen uit een gedetailleerde BENG-berekening gemaakt in Uniec3. Daarna zijn deze met elkaar vergeleken en geanalyseerd.

Uit Melanie’s onderzoek is gebleken dat het bij het gebruiken van de tool van belang is invoerparameters en keuzeparameters toe te passen die een groot effect hebben op de BENG-score, om correctiewaardes toe te passen en om te kijken naar de gebouwvorm en de specificaties van de toegepaste installaties van het ingevoerde project in de tool.

 

Afstuderen bij DGMR betekent veel ruimte krijgen om zelfstandig een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Daarbij geholpen door de experts van DGMR. Studenten leveren niet alleen een onderzoeksverslag, maar vertalen hun bevindingen in een heuse whitepaper.

 


Download onze whitepaper


 

Beng-voorspellingstool

Met de tool die Melanie heeft ontwikkeld kunnen wij als DGMR nog beter inschatten of een nieuwbouw woongebouw voldoet aan de BENG eisen. Zo blijven wij onze dienstverlening verbeteren en ontwikkelen, om u zo goed mogelijk te adviseren.

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Ontwerpen met BENG

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.