De komende twee jaar verrijst het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. DGMR is betrokken bij het opstellen van het Programma van Eisen voor de nieuwbouw.
Deze week werd bekend dat de Deense architect Dorte Mandrup het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) in de haven van Lauwersoog gaat ontwerpen. Zo’n twintig organisaties, waaronder de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en de Natuurschool, stonden aan de wieg van het plan voor dit nieuwe centrum. Het nieuwe gebouw biedt straks ruimte voor onder meer educatie, onderzoek en ondernemerschap. DGMR is door abc nova gevraagd om mee te werken aan het Programma van Eisen voor de nieuwbouw op aspecten als bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en beveiliging.
Programma van Eisen
Het nieuwe centrum moet een plek worden waar de Waddenzee beleefd kan worden. Deze beleving nemen de adviseurs van DGMR mee in de eisen. Zo maken we afwegingen tussen enerzijds het gewenste uitzicht en de transparantie naar het omliggende gebied en anderzijds bouwfysische eisen als thermisch comfort en akoestiek. Ook spelen afwegingen als openheid van het gebouw tegenover beheersbaarheid bij brand en beveiliging van de collectie een rol. Aan DGMR de taak om de balans te vinden en de gebruiker als uitgangspunt te nemen.
Uiteindelijk moet het Programma van Eisen zorgen voor een duurzaam gebouw dat onder andere het Zeehondencentrum Pieterburen moet kunnen huisvesten. Ook een Experience met vaste en wisselende exposities over de Waddenzee, natuurgebied Lauwersmeer en Schiermonnikoog maakt onderdeel uit van het nieuwe Werelderfgoedcentrum. Ook komt er een hotel met vijftig kamers, een restaurant en een café.
In juni 2020 moet het Werelderfgoedcentrum Waddenzee gereed zijn.