Duurzaam en ingepast in de omgeving
De gemeente wil dat het gebouw aansluit bij hun duurzaamheidsdoelen. Met de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en de inpassing van het gebouw op het bestaande plein was dit project een mooie uitdaging.
Hergebruik van materialen
Om te zorgen dat duurzaamheid tijdens de gehele bouw centraal stond, nam het team dit integraal mee in het ontwerp en het traject. In het gebouw zijn veel slimme en duurzame oplossingen verwerkt. Hergebruik van materialen is hierbij een belangrijk thema. Zo is de kelderbak blijven staan. Daarnaast is ook de constructie van de grote zaal hergebruikt, evenals de toneelvloer en waar mogelijk de verlichting.
Energie en BENG
Naast hergebruik is energie een belangrijk duurzaamheidsaspect. Het theater voldoet aan de BENG-eisen en is dan ook bijna energieneutraal en geheel aardgasvrij. Om dit te realiseren bevat het gebouw materialen met hoge warmteweerstand en hoogwaardige beglazing. Ook zijn er veel zonnepanelen en is er een warmte- en koudeopslag met warmtepompen geplaatst. De warmte-koude opslag haalt in de zomer koud water uit de bodem om het theater te koelen. In de winter verwarmt dit water het theater juist. Het water wordt hierdoor kouder en weer opgeslagen in de bodem voor de zomer. Natuurlijk gebruikt het theater zuinige ledverlichting.
Gemeentelijke Praktijk Richtlijn Gebouw (GPR Gebouw)
Om de duurzaamheidsprestaties van het theater inzichtelijk te maken, toetsten wij het theater aan GPR gebouw. Dit deden wij aan de hand van 5 thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Wij ondersteunden hierbij vanaf de start tot en met de oplevering. De eis van de gemeente was een 8 te halen en de ambitie was een 8,5. Uiteindelijk haalde het gebouw een 8,5.
Botanische tuin
Naast GPR adviseerden wij een ecoloog in te schakelen om te zorgen voor zo min mogelijk impact op de planten en dieren op de plek van het theater. Op advies van deze ecoloog zijn er vleermuiskasten geplaatst. Ook dragen het groene dak en de groene gevel bij aan het ecosysteem. Naast de groene gevel en het groene dak is de botanische foyer op twee niveaus een blikvanger in het gebouw. Deze draagt ook bij aan het reduceren van hittestress. Ook dient het groene dak meteen als hemelwaterberging, waardoor er minder belasting op het riool ontstaat.
Duurzaamheid in de culturele sector
Wij zijn trots dat wij aan dit project mochten bijdragen. Inmiddels deden wij ruime ervaring op met duurzaamheid in de culturele sector. Ook op het gebied van klimaatadaptatie of akoestiek kunt u bij ons terecht. Eerder werkten wij bijvoorbeeld aan theater Zuidplein en theater Steinwegkantine in Rotterdam.