DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Theater Zuidplein in Rotterdam klaar voor programmering

Theater Zuidplein in Rotterdam klaar voor programmering

In Rotterdam staat een nieuw theater, als onderdeel van gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Begin mei is Theater Zuidplein opgeleverd. Vanaf het ontwerp tot en met de oplevering was DGMR betrokken als adviseur bouwfysica, akoestiek, duurzaamheid en brandveiligheid.

Theater Zuidplein - uitstekende akoestiek en brandveilig Foto: Scagliola Brakkee

Akoestiek

Vanwege de stedelijke ligging van het nieuwe theater was het ondervangen van geluidhinder naar de woningen in de directe omgeving een belangrijk thema. We brachten dit al vroeg in het ontwerpproces in. Samen met De Zwarte Hond vonden we een efficiënte en compacte gebouwopzet. De theaterzalen zijn zo gepositioneerd in het gebouw dat geluid naar de woningen automatisch wordt afgeschermd door zogenaamde ‘akoestische bufferruimten’. In feite gewoon de kleedkamers, verkeersruimten en andere onderdelen van het achterhuis van het theater.

Theater Zuidplein herbergt twee zalen. Een grote zaal voor 681 bezoekers en een kleine zaal voor zo’n 250 bezoekers. Omdat daarnaast ook activiteiten in de foyer en een podiumruimte voor zo’n 100 bezoekers kunnen plaatsvinden, kennen de zalen een ‘doos-in-doos’-constructie. Deze voorkomt geluidhinder naar buiten en naar binnen. En via een dubbele sluisconstructie is de geluidsisolatie naar de foyer geborgd, zodat gelijktijdig gebruik van foyer en zalen met muziek mogelijk is. De zaalakoestiek is passend gemaakt voor de gewenste programmering.

Theater Zuidplein - akoestische zaal met podium
Foto: Scaglioli Brakkee

Brandveiligheid

Vanwege het openbare karakter aan de voorzijde van het theater schonken we ook uitgebreid aandacht aan de brandveiligheid van het gebouw. Om de open uitstraling te behouden, ontwikkelden we een hybride brandveiligheidsconcept. De open delen kregen sprinkler, terwijl we verder efficiënt gebruik maakten van de noodzakelijke gesloten afscheidingen voor de theaterzalen.

Hoewel de inzet van een sprinklerinstallatie de brandveiligheid sterk verbetert, blijft in gebouwen met veel bezoekers extra aandacht voor het veilig vluchten noodzakelijk. We bewaakten tijdens het hele ontwerpproces de plaats en de capaciteit van de trappenhuizen.

Eerder was DGMR betrokken bij het Zwemcentrum Rotterdam dat tegenover het Theater Zuidplein staat.

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.