DGMR is sinds 2019 betrokken toen de gemeente een uitvraag deed voor een ontwerpteam bestaande uit een architect, een projectmanager, een constructeur, een installateur en een adviseur en wij deze uitvraag wonnen met Kraaijvanger architects, RYSE, Aronsohn en Valstar Simonis. Vanaf het programma van eisen tot en met de oplevering van dit duurzame en comfortabele gebouw waren wij betrokken met ons advies op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid.
Atrium met goede akoestiek
De akoestiek was een extra belangrijk punt door de hoogte van het atrium. De werkplekken op de eerste verdieping mogen geen hinder ondervinden van het geluidsniveau en rumoer dat in het atrium aanwezig is. Wij berekenden de geluidsbelasting voor de werkplekken en toonden aan dat het belangrijk was de werkplekken niet direct aan het atrium te plaatsen. Door de werkplekken verder naar achteren te plaatsen en ruimten dichtbij het atrium te reserveren voor informeel overleg is dit in het ontwerp al opgelost.
Open concept brandveilig maken
De architect streefde naar openheid in het ontwerp, wat uitdagingen met zich meebracht op het gebied van brandveiligheid. Zo is het plaatsen van brandscheidingen niet bevorderlijk voor de openheid van het gebouw. Door te kiezen voor een sprinklerinstallatie zijn minder brandscheidingen nodig, waardoor de openheid behouden blijft. Daarnaast zijn er voldoende trappenhuizen geplaatst om ervoor te zorgen dat alle bezoekers en medewerkers veilig en tijdig kunnen vluchten in het geval van brand.
Indrukwekkende scores voor duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid had de gemeente Helmond hoge ambities. Om deze waar te maken is het gebouw gasloos en natuurinclusief. Het staat in een park met veel groen en een wadi voor wateropvang. De energieopwekking gebeurt via een warmte/koude-opslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen op het dak. Bovendien kon een deel van het bestaande gebouw hergebruikt worden, waaronder een deel van het betonnen skelet en trappenhuizen.
We maakten BENG-berekeningen en GPR-waarderingen, waarbij het gebouw een indrukwekkende score van gemiddeld 8,6 behaalde en zelfs een 9,1 op het gebied van gezondheid. Het ontwerp is tevens WELL-geïnspireerd, met onder andere centraal geplaatste trappen die traplopen bevorderen. Zo biedt het huis voor de stad naast een prettige omgeving voor de inwoners ook een comfortabele werkplek voor de werknemers van de gemeente Helmond.