DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Rijksgebouw Rijnstraat 8 in gebruik

Rijksgebouw Rijnstraat 8 in gebruik

Deze week is het nieuwe Rijksgebouw Rijnstraat 8 in gebruik genomen door onder andere de Rijksdiensten BuZa, I&M, COA en IND.

Rijksgebouw Rijnstraat 8, serre | DGMR

Deze week is het nieuwe Rijksgebouw Rijnstraat 8 in gebruik genomen door onder andere de Rijksdiensten BuZa, I&M, COA en IND. In 2014 won het consortium PoortCentraal de tender.  In minder dan drie jaar tijd is het ontwerp verder uitgewerkt en is de bouw voltooid. Vanaf de eerste schetsen van dit project was DGMR betrokken als adviseur brandveiligheid, bouwfysica en duurzaamheid. 

In het ontwerp van OMA en BAM voor dit Rijksgebouw was nadrukkelijk aandacht voor duurzaamheid en veiligheid. Twee aandachtsgebieden waarover DGMR vanaf de start in 2012 meedacht. Zo is DGMR trots op de verbetering van de energieprestatie met zestig procent van dit voormalige VROM-gebouw.

Serres

Slim gebruik van de dichte serres levert onder andere een bijdrage aan de energiebesparing. De serres leveren een positieve bijdrage door opwarming bij zoninval in de winter en door vermindering van de directe opwarming van het gebouw in de zomer. Door het zogenoemde kaseffect wordt de warmte nuttig gebruikt. Tegelijk zorgen dakluiken in de zomer voor het afvoeren van overtollige hitte, zodat koelenergie bespaard wordt.

Diversiteit

Vanaf deze maand kunnen de eerste van de meer dan vierduizend ambtenaren verhuizen naar dit comfortabele en veilige gebouw. Het getransformeerde kantoor kent een grote diversiteit aan vergader- en werkplekken grenzend aan een atrium, één van de serres of direct aan een buitengevel met een geweldig uitzicht. De ruimten beschikken onder andere over koel-verwarmingsplafonds en een slim verlichtingssysteem op het moment dat daglicht niet toereikend is.

Brandveiligheid

Daarnaast is het een gebouw waar ambtenaren veilig kunnen werken. De serres – die dermate hoog zijn dat sprinklers niet kunnen werken – leverden voor brandveiligheid de nodige uitdaging op. Daarnaast zorgden we er succesvol voor dat safety en security elkaar niet zouden bijten.

 

Rijksgebouw Rijnstraat 8, atrium | DGMR

Rijksgebouw Rijnstraat 8, buiten | DGMR

Onze adviseurs

Michael Haas, adviseur brandveiligheid bij DGMR

Michael Haas

Senior adviseur Brandveiligheid en externe veiligheid

Paul van Bergen

Directeur en Senior adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!