DGMR/Actueel en kennis/Whitepapers/Toolbox voor circulair bouwen

Afstudeeronderzoek: Toolbox voor circulair bouwen

“Welke stappen kunnen genomen worden om circulair bouwen te integreren in het ontwerpproces en daarmee de MPG van een (kantoor)gebouw te verlagen?” Souhaila Hamham studeerde bij DGMR af voor de studie Bouwkunde en ontwierp een Toolbox voor DGMR. Zij onderzocht de relatie tussen circulair bouwen en het behalen van een lage score op de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). Ze schreef hierover een whitepaper.

 

Triodos Bank | circulaire toekomst MPG | DGMR

De Toolbox

De interactieve Toolbox  is bedoeld om het thema circulariteit meer integraal mee te nemen in het ontwerpproces, en laat de thema’s zien om circulair te bouwen. Het gaat om MPG, losmaakbaar ontwerpen, urban mining en biobased bouwen. Ook laat het de stappen zien om tot een circulair gebouw te komen met deze thema’s. Ze beschreef de stappen en wie waar verantwoordelijk is voor elke ontwerpfase. Elk onderliggend onderwerp onder de thema’s is gelinkt aan een achterliggend document, waar alle begrippen en informatie wordt toegelicht.  Soms overlappen de verschillende thema’s elkaar, of kunnen deze worden uitgebreid, er kunnen dus ook horizontaal stappen gemaakt worden.

De Toolbox is een handige start voor gestructureerd nadenken over circulariteit. De Toolbox maakt deel uit van de steeds bredere kijk op circulariteit die we ontwikkelen. Samen met de ervaringen die we in circulaire bouwprojecten blijven opdoen, is onze aanpak meer integraal geworden. De Toolbox levert zo een bijdrage aan het behalen van de circulaire doelstellingen, doordat de stappen helder zijn weergegeven en alle betrokkenen over dezelfde informatie beschikken.

In de whitepaper licht Souhaila de toolbox en de werking ervan verder toe.

 


Download onze whitepaper


 

Afstuderen bij DGMR betekent veel ruimte krijgen om zelfstandig een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Daarbij geholpen door de experts van DGMR. Studenten leveren niet alleen een onderzoeksverslag, maar vertalen hun bevindingen in een heuse whitepaper.

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Laura van de Pol

Ontwerper Bouwfysica & Gezondheid, WELL AP & WELL PTA

Ontwerpen met BENG

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.