DGMR/Actueel en kennis/Tools/Ontwerpen met de nieuwe BENG1 tool van DGMR

Ontwerpen met de nieuwe BENG1 tool van DGMR

Welke consequenties hebben ontwerpkeuzes op de energiebehoefte volgens BENG 1? De nieuwe BENG1 tool van DGMR geeft architecten en ontwikkelaars direct inzicht in de duurzaamheid van hun gebouwontwerp. De gratis tool is sinds kort online beschikbaar.

Ontwerpen met de nieuwe BENG1 tool van DGMR

Eenvoudige check

Vanaf 1 januari 2021 is een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) de nieuwe norm en wordt de energieprestatie niet meer in een EPC uitgedrukt. Dit betekent voor architecten en ontwikkelaars dat ze bij het ontwerp van de gebouwschil rekening moeten houden met BENG1. Maar wat betekent deze BENG-eis voor een ontwerp? DGMR ontving regelmatig vragen van architecten over de consequenties van BENG en ontwikkelde een eenvoudige check:

De BENG1 tool

Met enkele kliks kan een architect of ontwikkelaar zien welke keuzes de BENG1-score beïnvloeden. Naast het gebouwtype gaat het dan bijvoorbeeld om de mate van isolatie, het glaspercentage, de ZTA-waarde ervan, de aanwezigheid van zonwering en de massa van het gebouw. Ook kijkt de tool naar de TO-juli-eis. Vooral bij woningbouw is het een uitdaging om de BENG1-eis te halen. Met de nieuwe tool is direct duidelijk welke varianten aan de eisen voldoen.

Referentiegebouwen

De BENG1 tool van DGMR gaat uit van de referentiegebouwen die RVO heeft bepaald. Naast de verschillende woontypen maken de kantoortypen de tool compleet. Hoewel de BENG1-eis bij kantoren veel makkelijker te halen is, kunnen architecten en ontwikkelaars bepalen hoe ze de energiebehoefte nog lager kunnen krijgen. Verder helpt de tool met tips die de BENG-score van een gebouw kunnen verbeteren.

Onze adviseurs

René van der Loos

Senior adviseur Duurzaamheid en bouwfysica

Erik Cremers

Adviseur bouwfysica

Merlijn Huijbers

Kennis-en Innovatiemanager Bouwfysica en Duurzaam Bouwen

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.