DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Debat Exploiteren met Aandacht

Debat Exploiteren met Aandacht

Collega Gertjan Verbaan nam deel aan een debat van Schooldomein over het duurzaam en gezond exploiteren van (school-)gebouwen. Hij sprak onder anderen met Geert Looyschelder van het Jordan Montessori Lyceum en met Bart van Kampen van de Zwarte Hond over het onderwerp.

Voor scholen is in eerste instantie het onderwijs belangrijk, en komt de exploitatie van het schoolgebouw pas daarna. Maar het is natuurlijk wel van belang leerlingen en medewerkers een aantrekkelijke en gezonde leer- en werkomgeving te bieden. Daarom is een integrale aanpak belangrijk, als vanaf het begin verschillende partijen met elkaar samenwerken, kom je tot het beste resultaat.

Gertjan geeft aan dat er inderdaad nog meer integraal benaderd kan worden. Als voorbeeld geeft hij investering in zonwering en lichtwering. Buitenzonwering is fijn voor een gebouw, maar komt vaak uit een ander geldpotje dan daglicht in het gebouw. Zou je dit integraal afwegen, kies je voor buitenzonwering die je ook als lichtwering kunt inzetten. Dat verdien je dan weer terug in de exploitatie, maar vooral in het comfort.

Ook Circulariteit wordt steeds belangrijker, ook voor schoolgebouwen. Dingen die al aanwezig zijn hebben soms alleen een upgrade nodig, en hoeven zo niet geheel vervangen te worden.

 

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Een gezond gebouw met WELL

WELL AP Exam Prep Training

Ambities om uw gebouw gezond te maken? De WELL Building Standard is een krachtig middel om een gezonde werkomgeving te creëren. Met als doel om de gezondheid en productiviteit van gebouwgebruikers te bevorderen. DGMR is de eerste WELL Performance Testing Organization van Europa.

WELL AP Exam Prep Training

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.