DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Regiokantoor Westpoort voor Alliander Amsterdam

Regiokantoor Westpoort voor Alliander Amsterdam

In het havengebied Sloterdijk III wordt het nieuwe regiokantoor van Alliander gerealiseerd dat onder andere plaats biedt aan medewerkers van netbeheerder Liander. De locatie biedt ruimte aan kantoren, opleidingsfaciliteiten, werkplaatsen, magazijnen, testruimten en een milieuplein.

Gevel van Liander Westpoort Amsterdam | DGMR Rendering: Proloog

De uitdaging

Een kantoorgebouw dat naast een parkeergarage, een werkplein en een milieuplein ook plaats biedt aan de bedrijfsschool. Deze onderdelen vormen samen het nieuwe regiokantoor van Alliander. Flexibel en goed demontabel, duurzaam en compact. Ingepast op een locatie die grenst aan water, spoor en snelweg. Een mooi pakket aan opgaven die op tijd samen moeten komen in gebouwen die op de toekomst gericht zijn.

De oplossing

Eerdere goede ervaringen met een second opinion van DGMR waren voor Alliander aanleiding om ons voor dit project bij meer thema’s te betrekken in een bouwteam. Eén daarvan is de externe veiligheid. De opslag op het milieuplein komt deels onder de fly-over van de snelweg. Door slim om te gaan met het positioneren van opslag, kan zo toch worden voldaan aan de eisen die Rijkswaterstaat aan de veiligheid van haar kunstwerken stelt.

Wat opvalt aan het nieuwe kantoorgebouw is de toepassing van houten vloeren en kolommen. Onder andere bij Triodos Bank deden we ervaring op met houten vloeren in combinatie met contactgeluid. Deze kennis kunnen we voor Westpoort gebruiken. Uiteraard heeft bij de detaillering van de lichte vloeren en de constructie de brandveiligheid onze aandacht. En om de visuele beleving van de houten plafonds zo optimaal mogelijk te maken, bedachten we uitsparingen in de houten vloersystemen, zodat de hoofdtracés van de installaties zoveel mogelijk geïntegreerd worden.

 

Interieur van Liander Westpoort Amsterdam | DGMR

 

Omdat het gebouw grote glasvlakken heeft, moeten bouwfysische uitgangspunten en installaties op elkaar afgestemd worden. We ontwikkelden een installatieconcept dat in de toekomst eenvoudig aanpasbaar is en tevens esthetisch geïntegreerd is. Ook de invloed op energieverbruik is belangrijk vanwege de duurzame ambities. Daarom wekt het enorme PV-dak op het kantoor, de parkeergarage en het werkgebouw de stroom op om energieneutraal te zijn. Net als het kantoorgebouw en de werkplaats is de parkeergarage demontabel, zodat hergebruik van de materialen in de toekomst mogelijk is.

Alliander is niet alleen opdrachtgever, maar ook de toekomstige gebruiker van het pand. We denken daarom met de opdrachtgever mee over de exploitatie van het pand en dat gaat verder dan alleen het energiegebruik. Beleving, uitzicht, een duurzame geveldetaillering, gevelonderhoud en -reiniging en bouwkundige beveiliging zijn aspecten die van belang zijn voor een succesvolle gebruiksfase.

De meerwaarde

Bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, geveltechniek, duurzaamheid, installaties en externe veiligheid. DGMR brengt veel disciplines mee in het ontwerpteam met Alliander, De Zwarte Hond, IMd raadgevende ingenieurs, COARE en De Urbanisten. Dit team is inmiddels uitgebreid met Dura Vermeer en Croonwolter&Dros voor de realisatie van het ontwerp. Deze integrale advisering helpt bij het bepalen van de bouwvolgorde en het laten aansluiten van disciplines in het ontwerp. Dit helpt om de snelheid erin te houden en afgewogen beslissingen te nemen. Daarnaast zetten we graag samen een stap vooruit met nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld met de integratie van een installatieontwerp met houtbouw.

 

overzicht van Liander Westpoort Amsterdam | DGMR

 

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Teun van Veldhuizen

Adviseur brandveiligheid en beveiliging

Esther Hebly

Senior adviseur Geveltechniek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.