DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Paleis het Loo Apeldoorn

Paleis het Loo Apeldoorn

Paleis het Loo onderging een grote renovatie. Ook komt er een grote uitbreiding. Het totale plan van Kaan architecten behelst een behoorlijk ingrijpende verbouwing, met een groot ondergronds nieuwbouwdeel en met behoud van het monumentale uiterlijk.

Paleis Het Loo, Bassecour | DGMR

Uitdaging

Het Paleis voert de verbouwing en vernieuwing uit omdat ze graag ruimtes voor exposities willen toevoegen. Ook een binnen doorgang naar de verschillende delen van het paleis is een wens. Nu zijn de losse delen alleen buitenom te bereiken. Kaan architecten maakt hiervoor een (deels ondergronds) ontwerp. Paleis het Loo vroeg DGMR om advies over Bouwfysica, Brandveiligheid, Beveiliging, Akoestiek en Geluid, Geveltechniek, Trillingen, Bouwplantoetsing. Ook waren wij betrokken bij de uitvoeringsbegeleiding. Wij werkten hierbij samen met Valstar Simonis en WSP. Bij een oud monumentaal pand als Paleis het Loo is verbouwen een interessante uitdaging, het vraagt om een integrale aanpak en afstemming tussen de verschillende adviesdiensten Ten eerste is het belangrijk het historisch uiterlijk zo min mogelijk aan te tasten. Er zijn kostbaarheden in en aan het pand die beveiliging nodig hebben en omdat er publiek komt, zijn brandveiligheid en comfort van belang.

Oplossing

In dit project werkten veel van onze adviseurs en specialisten van verschillende adviesdiensten samen. Wij kregen een 3d scan van het Paleis waaruit we veel informatie haalden. Dit was van belang omdat veel delen al gesloopt waren, zo konden we precies te werk gaan.

Voor brandveiligheid deden wij, met behulp van de originele plafondboeken, een studie naar de historische plafonds. Zo lukte het de watermistkopjes en rookmelders precies te laten passen bij de ornamenten en schilderingen op het plafond. Deze zijn zo veel mogelijk weggewerkt. Zo blijft het historisch uiterlijk bewaard, maar voldoet het Paleis toch aan alle veiligheidseisen. Ook zijn, in overleg met de architecten, brandweer en de gemeente, zuilen op de vloer gemaakt om verschillende voorzieningen t.b.v. brandveiligheid en beveiliging in weg te werken. Op deze manier wordt de wandafwerking zo min mogelijk aangetast.

In het ontwerp was voor het nieuwe ondergrondse deel een glazen dak met stromend water opgenomen. Wij waren actief betrokken bij de ontwikkeling van dit dak. We adviseerden over brandveiligheid, beveiliging, waterdichtheid en lichtdoorlatendheid.

Ook onderzochten wij voor het Paleis welk beveiligingsconcept het beste paste. We inventariseerden de risico’s en maakten deze inzichtelijk, zodat er goed onderbouwde keuzes gemaakt konden worden. Keuzes om het gebouw te beveiligen (mensen buiten houden) en tegelijk ook brandveilig te maken (mensen veilig laten vluchten).  Omdat er in musea ook vaak kunstuitleen is, keken we naar de risico’s en maatregelen op het gebied van klimaat en beveiliging. Zo is het klimaat en de beveiliging optimaal om veilig kunst te kunnen lenen.

In het Paleis zijn veel originele eiken kozijnen met enkel, getrokken glas. Omdat ook het glas nog origineel is, hoort het bij het monument en moest het blijven. Om het klimaat beter onder controle te krijgen (ook voor behoud van de collectie) ontworpen we achterzetglas. Dit is achter het hele kozijn geplaatst, in een stalen frame dat is meegekleurd met de omgeving. Zo is het binnenklimaat onder controle. Doordat het veiligheidsglas is, werkt het ook meteen als beveiliging, en zelfs op een aantal plaatsen om brandoverslag te voorkomen. Zo dachten wij integraal en zijn er met een oplossing drie uitdagingen tegelijk aangepakt. Dit deden wij ook bij bijvoorbeeld deuren, we ontwierpen het zo dat er met één deur aan zowel brandveiligheids-, akoestische en thermisch comforteisen is voldaan.

Ook de ontruimingsalarminstallatie moest worden weggewerkt om het karakter van het pand te behouden. Hierdoor kan het zijn dat het geluid niet goed te horen is bij een eventueel alarm. Dit testten wij in een proefopstelling van de luidsprekers onder de vensterbanken. We adviseerden ook over de akoestiek in de nieuwe tentoonstellings- / feestruimte. En we simuleerden met ontruimingssoftware de situatie op doorstroomlocaties om lange wachttijden na de ingebruikname te voorkomen.

Meerwaarde

We hielpen Paleis het Loo met een risicoanalyse, en vooral met het helder en onderbouwd keuzes maken. Doordat wij ervaring hebben met het schrijven van deskundigenverklaringen, kunnen wij met onze kennis aantonen dat iets dat niet standaard is voldoet aan de eisen. Hierdoor hoeft het testinstituut dit alleen te bevestigen en is het niet nodig de test zelf uit te voeren. Door onze multidisciplinaire aanpak zorgden wij voor integrale oplossingen, zoals het combineren van drie eisen in één deur. En het inpassen van drie eisen in de achterzetramen. Hierdoor is het gebouw ook gebruikersvriendelijker, omdat er dan maar één deur hoeft te komen in plaats van drie. Ook deden we de uitvoeringsbegeleiding. Want hoe kom je van een standaard product naar een ontwerp dat aan alle gestelde eisen voldoet? Door afstemming tussen de disciplines, en het blijven adviseren tijdens de uitvoering kwamen we tot oplossingen. We blijven betrokken om te zorgen dat het ontwerp uiteindelijk gemaakt wordt op de meest optimale manier.

Onze adviseurs

Peter Bijvoet

Adviseur bouwfysica

Joris Kahlert

Senior Adviseur Brandveiligheid

Edwin van den Brink

Adviseur Brandveiligheid en Beveiliging

Geveltechniek

Geveltechniek | gevel advies | DGMR

Gevels, glasdaken en gebruiksdaken maken een gebouw onderscheidend. Niet alleen door een karakteristiek ontwerp, maar ook door geveltechniek met oplossingen die zorgen voor gezondheid, comfort en veiligheid in het gebouw. Met voor duurzaamheid een zo laag mogelijke footprint voor het milieu.

Geveltechniek | gevel advies | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!