Terug naar casco
Het bestaande gemeentehuis was de afgelopen veertig jaar gebouwd en uitgebreid met verschillende vleugels. Het brengen van eenheid heeft zo z’n voordelen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Door alles casco te maken, kon de gebouwschil en het dak geïsoleerd worden naar de maatstaven van nu. Ook werden alle installaties vervangen en opnieuw ingedeeld. En steeds zorgen wij voor een optimum in de kosten voor aanpassingen en de opbrengsten in comfort en duurzaamheid.
Circulariteit en bouwdelen van hout
Hergebruik van de bestaande vleugels is al circulair. Door de nieuwe delen grotendeels uit hout op te bouwen, is ook hier vanuit de circulariteitsgedachte ontworpen en werd de milieubelasting gereduceerd. Daar waar vleugels van het oude gebouw uitliepen op een patio bedacht Cepezed een plaza. In deze centrale ontmoetingsplek met koffiebar is de houten constructie en het houten plafond zichtbaar. Door de patio te overdekken en inpandig te maken, is er minder buitenschil. Dit vraagt dus minder energie voor verwarming en koeling, waardoor het onzichtbaar bijdraagt aan duurzaamheid.
De publieksentree heeft eveneens een constructie en plafond van hout. In dit gedeelte bevinden zich de publieksbalie, spreekkamers en de raadszaal. Door het vele glas ziet dit gedeelte eruit als een paviljoen. Lamellen en een overstek moeten hier de toetreding van de zon minimaliseren. Als het daglicht de ruimte opwarmt, dan wordt dit wel benut voor een aangenaam comfort.
Akoestisch comfort
Voor de fusiegemeente West Betuwe was de verbetering van de akoestiek in het gebouw een belangrijke eis. Om een akoestisch prettige werkomgeving te realiseren, besteedden onze adviseurs onder andere aandacht aan het reduceren van de nagalm en verbeteren van de geluidsisolatie. Voor de werkplekken op de verdieping is een akoestische afwerking gecombineerd met thermische na-isolatie. Zo wordt energie bespaard en een prettige akoestiek gerealiseerd.
In de plaza en de raadzaal worden de houten plafonds gebruikt voor de basis geluidabsorptie in combinatie met de akoestische wandafwerkingen. Hierdoor wordt een goed akoestisch comfort geborgd.
Installaties en energie
In de raadszaal en andere zalen zoals de voorrondezalen, wordt gebruik gemaakt van schermen en microfoons. Deze installaties zijn net als de brandveiligheidsinstallaties weggewerkt in het gebouw. Omdat de patio werd omgevormd tot een centrale ontmoetingsplek moesten de oude, strikt gescheiden brandveiligheidsvoorzieningen nu doorlopen. Het was een uitdaging de integratie van bestaande en nieuwbouw goed op orde te krijgen. Bij de realisatie van de installaties deden we ook de kwaliteitscontroles, zodat de afspraken worden waargemaakt.
Het gebouw maakt verder gebruik van een Warmte Koude Opslag (WKO) met warmtepompen. Overal is led-verlichting aangebracht en de ventilatie is CO2-gestuurd, zodat energie wordt bespaard. Zo krijgen ruimten niet meer lucht en warmte dan nodig is. Op de daken van het gemeentehuis ligt een grote hoeveelheid PV-panelen, waarvan een deel hergebruikt is. Alle duurzaamheidsmaatregelen zijn voldoende voor de energievoorziening.
Samenwerking
Als een opdrachtgever duidelijke eisen stelt, dan geeft dat een duidelijke richting aan de oplossingen. Door in een vroeg stadium in het ontwerpteam met cepezed op te trekken, ontstaan oplossingen van toegevoegde waarde. We benaderden de bouwfysica, brandveiligheid, duurzaamheid en installaties in samenhang met elkaar. Op zo’n manier dat ze goed geïntegreerd kunnen worden in het ontwerp en in het interieur. Zo krijgen de ambtenaren een comfortabel en op de toekomst gericht gebouw dat bijdraagt aan ontmoeting en samenwerken en er ook nog eens fraai uitziet.