DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Zernikeplein 7 gefundeerd van start

Zernikeplein 7 gefundeerd van start

Op 20 september ging de eerste paal voor Zernikeplein 7 de grond in, wat de start markeerde van de nieuw- en verbouw voor de Hanzehogeschool Groningen. In opdracht van JHK Architecten buigt DGMR zich over bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid.

Flexibel gebruik

Op de Zernike Campus in Groningen is Zernikeplein 7 de eerste grootschalige ontwikkeling waarbij gestreefd wordt naar het verbinden van studenten, onderzoekers, docenten en bedrijfsleven in een omgeving waar ontmoeting en kennisdeling centraal staat. Dat is ook meteen één van de uitdagingen voor DGMR. Vanwege de hoge mate aan flexibel gebruik van de ruimten is ook sprake van variërende bezettingen gedurende de dag. We deden uitvoerige simulaties om in het brandveiligheidsconcept rekening te houden met deze wens, zodat een veilige ontvluchting over de gehele dag gewaarborgd blijft.
Deze wens tot flexibiliteit rijkt zelfs verder dan alleen in het gebruik. Terwijl er namelijk gefaseerd gebouwd wordt, blijven bestaande delen in gebruik. Om de brandveiligheid te blijven garanderen, onderzoeken we welke tijdelijke maatregelen nodig zijn.

Een ander centraal thema vormt de detaillering van het gebouw, omdat Zernikeplein 7 aardbevingsbestendig gebouwd wordt en daardoor moet kunnen bewegen. Bewegingen moet wel kunnen plaatsvinden zonder dat bijvoorbeeld de akoestische kwaliteit of de brandwerendheid van aansluitingen wordt verzwakt.
Op het gebied van akoestiek heeft de Hanzehogeschool verder specifieke wensen voor een dans- en theaterzaal. Dit vraagt om specifieke bouwfysische oplossingen. Door een zogenoemde doos-in-doosconstructie kan geluid optimaal tot z’n recht komen in de zaal zonder dat de omgeving er last van heeft.

 

Artist impression: JHK Architecten

Drager van het ontwerp

Het ontwerp voor de nieuwe situatie omvat ca 31.000 m². De grootste spil voor ontmoeting in het huidige gebouw is het atrium. Deze lichte en levendige plek blijft de drager van het ontwerp. Het atrium, dat begin deze eeuw werd gebouwd als ontmoetingsplek tussen de diverse bouwdelen, heeft DGMR destijds ook geadviseerd en blijft onder andere vanwege het prettige klimaat een centrale plek na de verbouwing. Met name de indirecte daglichttoetreding via een sheddak met glas op het noorden bespaart (verlichtings)energie en voorkomt opwarming in de zomer. De dichte dakdelen zijn vervolgens geluidsbsorberend gemaakt, zodat de ruimteakoestiek van het atrium goed blijft.

Algemene studieplekken en lokalen zijn gehuisvest op de eerste verdieping en zijn zichtbaar door vides aan de ruimtelijke boulevard. Deze nieuwe boulevard is een mooie toevoeging, bedacht door JHK Architecten. Ze vormt de verbindingsstraat tussen allen bouwdelen, waardoor het gebruik van de verschillende gebouwdelen wordt versterkt. De oplevering staat gepland in 2022.

Onze adviseurs

Martijn Agricola

Senior adviseur Brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.