DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/‘Very Good’ Avery Dennison

'Very Good' Avery Dennison

Bij de nieuwbouw voor het hoofdkantoor en R&D centre van Avery Dennison Materials Europe in Oegstgeest is DGMR betrokken als adviseur brandveiligheid, bouwfysica en duurzaamheid.

Avery Dennison gevel | DGMR

Bij de nieuwbouw voor het hoofdkantoor en R&D centre van Avery Dennison Materials Europe in Oegstgeest is DGMR betrokken als adviseur brandveiligheid, bouwfysica en duurzaamheid. DGMR vertaalde de hoge duurzaamheidsambities in een gebruiksvriendelijke en comfortabele werkomgeving.

Langs de A44 verrijst het Leiden Bio Science Park, het toonaangevende Research park van Nederland. Deze prominente locatie is een passende vestigingsplaats voor het nieuwe Europees hoofdkantoor van Avery Dennison dat zich bezighoudt met verpakkingen en labelling. Het ontwerpteam ontwikkelde vanuit de ambitie en visie van de opdrachtgever een duurzaam, transparant en flexibel gebouw, dat aansluit bij de uitstraling en behoeften van Avery Dennison.

Integraal advies
Voor een zo comfortabel mogelijk gebouw combineerde DGMR haar advies over brandveiligheid, bouwfysica en duurzaamheidseisen. De focus op BREEAM bepaalde ook veel bouwfysische aspecten. Samen met de transparante en compacte gebouwvorm zorgde dit voor een aantal uitdagende en interessante vraagstukken.

Zo verrichtte DGMR simulatiestudies om het thermisch- en visueel comfort op de werkplekken te verbeteren. Daarnaast adviseerden we over een goede akoestiek en voldoende daglicht in het centraal gelegen atrium van het compacte gebouw. Verder zijn de kantoorwerkplekken  voorzien van daglichtafhankelijk verlichting met aanwezigheidsdetectie, individuele temperatuursregeling per zone en CO2-geregelde ventilatie.

In het kantoor heerst een gezond binnenklimaat doordat materialen zijn toegepast met een lage emissiewaarde voor schadelijke stoffen. Samen met voldoende luchtverversing draagt dit bij aan een goede kwaliteit van de binnenlucht. Vanwege de sterk wisselende bezetting wordt de luchtverversing voor de bijeenkomstruimten CO2-gestuurd. Op deze manier ontstaat er een gezonde, gebruiksvriendelijke werkplek voor de gebruikers van het gebouw.

Definitief BREEAM certificaat met hoge ambities
Avery Dennison hecht een grote waarde aan management, gezondheid, energiezuinigheid en afvalmanagement. Dit blijkt onder andere uit het gebouwontwerp: voor de wanden, vloeren en het dak is een zeer hoge isolatie toegepast. Voor de duurzame opwekking van energie maakt het bedrijf gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met een warmtepomp. Gas wordt alleen in extreme situaties gebruikt. Al deze maatregelen resulteren in een lage EPG-waarde (E/E = 0,742).

Tijdens het ontwerp stemde Paul de Ruiter de inrichting van het gebouw goed af met de toekomstige gebruikers. Deze manier van aanpak voorkomt wijzigingen in het interieur op de korte termijn. Vervolgens besteedde hoofaannemer J.P. van Eesteren in de bouwfase veel aandacht aan het minimaliseren en hergebruiken van bouwafval. Tenslotte is dit beleid na oplevering naadloos door Avery Dennison doorgezet in het gebouw door recyclebaar afval efficiënt op te slaan en door een gerenommeerde afvalverwerker te laten afvoeren.

Specifiek aan de BREEAM-certificering van dit gebouw was het laboratorium in het gebouw. Om het certificaat te kunnen ontvangen, is vooraf een zogenoemd Bespoke-traject nodig. Tijdens het ontwikkelproces wordt bewijs overeengekomen en overlegd om te voldoen aan specifieke eisen voor laboratoria. De ervaren BREEAM-experts en –assessoren van DGMR ondersteunden en begeleidden Avery Dennison om voor de nieuwbouw een BREEAM-certificaat met score ‘Very Good’ te realiseren. Medio september 2015 heeft de DGBC het BREEAM Bespoke oplevercertificaat afgegeven aan de assessor Remko van Gijzen (Techniplan).

Samenwerkingspartners
Het 13.500 m2 grote gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter, ontwikkeld door OVG Real Estate en door J.P. van Eesteren als Engineer and Build constructie opgeleverd. Roodenburg installatiebedrijf b.v. en Ter Berg totaal installaties b.v. waren betrokken als W- en E installateur.

 

Avery Dennison atrium | DGMR

Onze adviseurs

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!