DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/RebuiltBuildings – van sloop naar nieuwe bouwelementen

RebuiltBuildings – van sloop naar nieuwe bouwelementen

Collega’s Jean en Laura onderzoeken, samen met een team van specialisten uit hun netwerk, de mogelijkheden voor een innovatief systeem om sloopgebouwen te analyseren. Dit systeem heeft als doel om met behulp van parametrisch ontwerpen nieuwe constructie-elementen te creëren. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Joining detail of reused reinforced concrete component Project “Fertigteil2.0”, Technical Universities of Braunschweig and Darmstadt, Germany Copyright @ Tjark Spille, TU Braunschweig

Snelle analyse en hergebruik

Het systeem is ontworpen om leegstaande gebouwen snel te analyseren op bruikbare onderdelen. Zodra deze onderdelen geïdentificeerd zijn, kunnen ze met behulp van parametrisch ontwerp in ‘stukjes’ worden geknipt. Dit levert een database op met bruikbare elementen die in nieuwe gebouwen kunnen worden ingezet. Hierdoor wordt sloopmateriaal omgezet naar vernieuwbaar materiaal.

Laura: “Jean en ik dragen graag bij aan regeneratief ontwerpen en kijken verder dan duurzaam bouwen. Wij geloven in het creëren van meerwaarde die positief bijdraagt aan de (bebouwde) omgeving én aan biodiversiteit. 

Ik zie enorm veel potentie voor deze ontwerpmethode omdat je enerzijds efficiënt hergebruik (reuse) kunt maximaliseren en anderzijds bewust kan kiezen wat er toegevoegd wordt (rethink). Dus hergebruik waar het kan en biobased / hernieuwbare grondstoffen waar nieuwe onderdelen nodig zijn.

Deze slimme, opschaalbare bouwmethodiek levert wat ons betreft een mooie bijdrage aan hoe we efficiënt en regeneratief kunnen bouwen om de klimaatdoelen te halen.”

Ontwikkeling van verbindingsknopen

Een belangrijk aspect van het onderzoek is de ontwikkeling van een goede knoop om de elementen effectief op elkaar aan te laten sluiten en te verbinden. Laura en Jean zullen zich de komende tijd richten op deze uitdaging. Daarnaast zijn zij gevraagd om KPI’s op te stellen om na afronding van het onderzoek de werking en het succes van het systeem te verantwoorden.

Uitkomsten onderzoek

Zodra de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, zullen wij hierover verder berichten. Dankzij de inzet van onze collega’s en hun netwerk, zetten we een belangrijke stap richting duurzaam bouwen en hergebruik van materialen. We werken in dit onderzoek samen met Superworld, New Horizon-Urban Mining, Summum engineering en C’MON .

Onze adviseurs

Laura van de Pol

Ontwerper Bouwfysica & Gezondheid, WELL AP & WELL PTA

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.