DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/‘Neem kennis brandveiligheid mee naar de bouw’

‘Neem kennis brandveiligheid mee naar de bouw’

Johan Koudijs en Rudolf van Mierlo brachten 21 maart jl. een schat aan (internationale) kennis bij elkaar tijdens het congres Fire Safety in a Sustainable Future. Bij hun (naderende) afscheid wilden ze vooral laatste ontwikkelingen delen op het gebied van brandveiligheid en duurzaam bouwen. Johan: “Ik had een congres voor ogen dat ook op de transitie van de bouwmethode focust en niet alleen op de materiaal- of energietransitie. Wat mij betreft het begin van een nieuwe traditie.”

Johan Koudijs en Rudolf van Mierlo ontvangen aandenken tijdens congres Fire Safety in a Sustainable Future Vlnr: Johan Koudijs, Rudolf van Mierlo, Kees Both

Brandveiligheidscongres

Een brandveiligheidscongres waar de bouwadvieswereld iets aan heeft. Een verzameling laatste inzichten vanuit verschillende landen, samengebracht uit het netwerk van (oud-)collega’s Johan Koudijs en Rudolf van Mierlo. Dat wilde zij meegeven bij hun afscheid van DGMR, officieel per 1 juli 2023 en 1 juli 2024. De kennisontwikkeling over brandveiligheid in combinatie met duurzaamheid moet blijven doorgaan. En partijen in Nederland moeten hierin hun rol pakken, vinden Johan en Rudolf. De aftrap kwam van DGMR met hoog gewaardeerde internationale sprekers.

 

Belangrijke inzichten

Wat waren de belangrijkste inzichten? “Het eerste is wel: het nut en belang van actuele kennis opdoen in bijeenkomsten als deze”, vindt Rudolf. Meer inhoudelijk gaat het over een actueel thema als geveltesten. Met de brand in een flatgebouw in Valencia nog vers in het geheugen benoemt Johan dat een gevel een systeem is. “Bij het beoordelen van het brandgedrag moet dus naar het gehele systeem gekeken worden. Het gedrag van afzonderlijke materialen zegt weinig over het gedrag van het gevelsysteem.”

Rudolf focuste in zijn presentatie tijdens het congres op de midscale geveltest in Nederland. Die moet er volgens hem ook voor Europa komen, zodat we beter grip op de veiligheid van gevels hebben én we van die gevels proportionele prestaties vragen. En natuurlijk ging het over de transitie naar bouwen met biobased materialen. Johan: “Voor brandveiligheid hebben we nog niet alle antwoorden. We moeten bestaande technieken, zoals sprinkler en brandvertragende middelen, aanpassen. Daarnaast hebben we een wegingsmodel nodig om brandveiligheid en duurzaamheid bij een gebouwontwerp af te wegen.”

 

Congreszaal bij Singer Laren met congres Fire Safety in a Sustainable Future

Kennisuitwisseling

Beide brandveiligheidsexperts vinden het belangrijk om blijvend de verbinding te leggen met ontwikkeling naar een duurzamere samenleving. Johan: “Er is veel aandacht voor de energietransitie. Maar in de bouw vindt de komende jaren ook een materiaaltransitie plaats. Met vervolgens een bouwmethodetransitie als gevolg. Die laatste stap is onvermijdelijk. Daarom hebben we dit congres voor een brede groep ingestoken.”

En hierop sluiten de afscheidswoorden van Rudolf tijdens het congres mooi aan. Hij deed de oproep: breng deze kennis naar de bouw! “We moeten alert zijn op kennisontwikkeling in Nederland. En die kennis heeft een vertaalslag nodig. Als het gaat over fire safety engineering, dan heeft die engineering veel meer aandacht nodig. En dat moeten de partners in het bouwproces met elkaar realiseren. Dit congres gaf de aanzet, en om de paar jaar vraagt dat een vervolg.”

Bedankt!

We bedanken Angus Law (University of Edinburgh), Wojciech Wegrzynski (ITB), Johan Anderson (RISE), Heikki Väänänen (EU Commission), Margaret Simonson McNamee (Lund University) en collega’s Rudolf van Mierlo, Paul Hoondert, Johan Hoogeweg en Patries Robijn-Meijers voor het delen van hun interessante kennis en ervaring. Daarnaast bedanken we dagvoorzitter Kees Both die op inspirerende en ontspannen manier deze dag in goede banen leidde. En uiteraard bedanken we de ruim 300 deelnemers die dit unieke DGMR-congres bezochten om te netwerken en inspiratie op te doen.

 

Onze adviseurs

Patries Robijn-Meijers

Adviseur brandveiligheid
Paul Hoondert, projectleider Brandveiligheid bij DGMR

Paul Hoondert

Adviseur Brandveiligheid

Johan Hoogeweg

Adviseur Brandveiligheid

Rudolf van Mierlo

Adviseur brandveiligheid

Brandveiligheid

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

De ingenieurs en adviseurs van DGMR maken gebruik van de meeste actuele inzichten in (integrale) brandveiligheid. Ze zorgen ervoor dat u gebouwen en kantoren kunt bouwen en gebruiken zoals u dat wenst, zo nodig met advies dat buiten de gebaande paden gaat.

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.