Brandveiligheidscongres
Een brandveiligheidscongres waar de bouwadvieswereld iets aan heeft. Een verzameling laatste inzichten vanuit verschillende landen, samengebracht uit het netwerk van (oud-)collega’s Johan Koudijs en Rudolf van Mierlo. Dat wilde zij meegeven bij hun afscheid van DGMR, officieel per 1 juli 2023 en 1 juli 2024. De kennisontwikkeling over brandveiligheid in combinatie met duurzaamheid moet blijven doorgaan. En partijen in Nederland moeten hierin hun rol pakken, vinden Johan en Rudolf. De aftrap kwam van DGMR met hoog gewaardeerde internationale sprekers.
Belangrijke inzichten
Wat waren de belangrijkste inzichten? “Het eerste is wel: het nut en belang van actuele kennis opdoen in bijeenkomsten als deze”, vindt Rudolf. Meer inhoudelijk gaat het over een actueel thema als geveltesten. Met de brand in een flatgebouw in Valencia nog vers in het geheugen benoemt Johan dat een gevel een systeem is. “Bij het beoordelen van het brandgedrag moet dus naar het gehele systeem gekeken worden. Het gedrag van afzonderlijke materialen zegt weinig over het gedrag van het gevelsysteem.”
Rudolf focuste in zijn presentatie tijdens het congres op de midscale geveltest in Nederland. Die moet er volgens hem ook voor Europa komen, zodat we beter grip op de veiligheid van gevels hebben én we van die gevels proportionele prestaties vragen. En natuurlijk ging het over de transitie naar bouwen met biobased materialen. Johan: “Voor brandveiligheid hebben we nog niet alle antwoorden. We moeten bestaande technieken, zoals sprinkler en brandvertragende middelen, aanpassen. Daarnaast hebben we een wegingsmodel nodig om brandveiligheid en duurzaamheid bij een gebouwontwerp af te wegen.”
Kennisuitwisseling
Beide brandveiligheidsexperts vinden het belangrijk om blijvend de verbinding te leggen met ontwikkeling naar een duurzamere samenleving. Johan: “Er is veel aandacht voor de energietransitie. Maar in de bouw vindt de komende jaren ook een materiaaltransitie plaats. Met vervolgens een bouwmethodetransitie als gevolg. Die laatste stap is onvermijdelijk. Daarom hebben we dit congres voor een brede groep ingestoken.”
En hierop sluiten de afscheidswoorden van Rudolf tijdens het congres mooi aan. Hij deed de oproep: breng deze kennis naar de bouw! “We moeten alert zijn op kennisontwikkeling in Nederland. En die kennis heeft een vertaalslag nodig. Als het gaat over fire safety engineering, dan heeft die engineering veel meer aandacht nodig. En dat moeten de partners in het bouwproces met elkaar realiseren. Dit congres gaf de aanzet, en om de paar jaar vraagt dat een vervolg.”