DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Gratis BENG1 tool al meer dan 1.500x gebruikt

Gratis BENG1 tool al meer dan 1.500x gebruikt

Sinds eind vorig jaar is de BENG1 tool van DGMR al meer dan 1.500 keer gebruikt. Met de BENG1 tool kunnen architecten en ontwikkelaars eenvoudig checken of hun ontwerp voldoet aan de energiebehoefte volgens BENG 1.

Ontwerpen met de nieuwe BENG1 tool van DGMR

BENG1

Met enkele kliks maakt de tool zichtbaar welke keuzes de BENG1-score beïnvloeden. Naast het gebouwtype gaat het dan bijvoorbeeld om de mate van isolatie, het glaspercentage, de ZTA-waarde ervan, de aanwezigheid van zonwering en de massa van het gebouw. Ook kijkt de tool naar de TO-juli-eis. Vooral bij woningbouw is het goed opletten om te voldoen aan de BENG1-eis. De tool maakt direct duidelijk welke varianten aan de eisen voldoen.

De woon- en kantoortypen die RVO bepaalde, neemt de BENG1 tool als uitgangspunt. Hoewel de BENG1-eis bij kantoren veel makkelijker te halen is, kunnen architecten en ontwikkelaars bepalen hoe ze de energiebehoefte van een gebouw nog lager kunnen krijgen. Verder geeft de tool tips om de BENG-score van een gebouw te verbeteren.

Eenvoudige check

Sinds 1 januari 2021 is een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) de nieuwe norm en wordt de energieprestatie niet meer in een EPC uitgedrukt. Dit betekent voor architecten en ontwikkelaars dat ze bij het ontwerp van de gebouwschil rekening moeten houden met BENG1. Wij ontvingen regelmatig vragen van architecten over de consequenties van BENG en ontwikkelden een eenvoudige check:

de BENG1 tool

Onze adviseurs

René van der Loos

Senior adviseur Duurzaamheid en bouwfysica

Erik Cremers

Adviseur bouwfysica

Merlijn Huijbers

Adviseur duurzaamheid en gezondheid

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.