DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Geluidsdempende straatsteen

Geluidsdempende straatsteen

Voor betonstraatsteen GeoSilent van MBI bepaalde DGMR met geluidsmetingen op vijf locaties de geluidsreductie als basis voor een nieuw Cwegdek.

Geluidsmetingen voor register Cwegdek | DGMR

Voor betonstraatsteen GeoSilent van MBI bepaalde DGMR met geluidsmetingen op vijf locaties de geluidsreductie als basis voor een nieuw Cwegdek. 

Straatstenen kwalificeren en de verbeterde geluidsreductie zichtbaar en vindbaar maken. Dat maakt de site van InfoMil zichtbaar en leveranciers willen hun producten hierop laten tonen. Zeker wanneer een betonstraatsteen is verbeterd, zoals de GeoSilent. Voor het bewijs van deze verbetering vroeg MBI aan DGMR om geluidsmetingen aan wegdekken uit te voeren. Ze wilden hun product opnieuw op de lijst met stille wegdekproducten hebben. Daarmee zijn de officieel geldige correctiegetallen voor geluidsberekeningen ook beschikbaar. 

Door wegdekken met de nieuwe stenen op een aantal locaties te meten, kan DGMR een oordeel geven over de geluidsreductie. DGMR voldoet aan alle meet- en analysevoorwaarden die het RIVM hieraan stelt. Voor de GeoSilent blijkt de leeftijdsgemiddelde reductie 2.0 dB(A) te zijn bij 50 km/u. Dit levert een wegdekcorrectie (Cwegdek) op, zodat bijvoorbeeld bij bestemmingsplannen gefundeerd geluidsberekeningen voor een stiller wegdek gemaakt kunnen worden. En het stelt wegbeheerders in staat om wegdekproducten goed met elkaar te vergelijken.

Niet alleen MBI schakelde DGMR in voor de onafhankelijke geluidsmetingen. Soortgelijke metingen aan stenen of asfalt voerden we ook uit voor bijvoorbeeld de gemeente Utrecht, Strabag en Schagen Infra. 

 

Onze adviseurs

Mark Bakermans

Senior adviseur Industrie, Verkeer en Milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!