DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Friese Poort duurzaamste mbo

Friese Poort duurzaamste mbo

‘Excellente’ Friese Poort is met ondersteuning van DGMR het meest duurzame onderwijsgebouw voor mbo van Nederland.

Friese Poort Zorg & Welzijn | DGMR

De nieuwe school voor 'Zorg en Welzijn' van ROC Friese Poort in Drachten ontving op 7 oktober het definitieve BREEAM-certificaat van de DGBC met een uitzonderlijke score van 81,73%. Hiermee is het gebouw de eerste school voor beroepsonderwijs met een BREEAM-NL Excellent-score en het meest duurzame opgeleverde onderwijsgebouw van Nederland. DGMR begeleidde onder andere het duurzaamheidstraject. 

Integraal advies

De hoge duurzaamheidsambities van ROC Friese Poort zijn door het ontwerpteam vertaald naar een duurzaam, transparant en flexibel gebouw, dat aansluit bij de uitstraling en wensen van ROC Friese Poort. Door deze samenwerking bleek het eerste schetsontwerp van DP6 al een uitstekende basis voor duurzaamheid. Ook aan veel bouwfysische aspecten stelde het team hoge eisen. Zo verrichtte DGMR simulatiestudies om het thermisch en visueel comfort op de werkplekken te verbeteren. Dit resulteerde in een optimale balans tussen enerzijds ramen en anderzijds gesloten geveldelen. Samenwerking met de architect leverde ook een goede akoestiek in het centraal gelegen atrium op. 

Lage energiebehoefte

Voor de wanden, vloeren en het dak is een zeer hoge isolatie toegepast. De energie wordt duurzaam opgewekt door gebruik te maken van warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met een warmtepomp. De grote hoeveelheid zonnepanelen wekken elektriciteit op en gas wordt alleen in situaties gebruikt wanneer de energievraag groot is. Al deze maatregelen resulteren in een lage energiebehoefte: 63% beter dan de eis in het Bouwbesluit. 
In het compacte onderwijsgebouw heerst verder een gezond binnenklimaat, doordat materialen met een lage emissiewaarde voor schadelijke stoffen zijn toegepast. Samen met voldoende luchtverversing draagt dit bij aan een goede kwaliteit van de binnenlucht.  

Ecologische inpassing

Het onderwijsgebouw maakt deel uit van het duurzame campusterrein. Dit terrein karakteriseert zich door het vele groen, looppaden en diversiteit aan boomsoorten. Om het gebouw Zorg en Welzijn ecologisch te integreren, adviseerde adviesbureau ATKB de beschoeiingen langs de watergangen. Door het plaatsen van nestkasten en inheemse boomsoorten is in aanvulling hierop het leefgebied voor vleermuizen en vogels aanzienlijk verbeterd. De aandacht voor het buitengebied wordt beloond binnen de duurzaamheidsmethodiek.

DP6 architectuurstudio ontwierp het 3.760 m2 grote gebouw en Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) bouwde de nieuwe school. Bij de nieuwbouw van Zorg en Welzijn was DGMR naast adviseur duurzaamheid ook adviseur voor brandveiligheid en bouwfysica. Technion was installatieadviseur en installateur Pranger Rosier realiseerde de gebouwinstallaties. Het BREEAM-NL assessment is afgenomen door assessor Albert-Jan Vermeulen (MAT 25). 

ROC Friese Poort, Zorg en Welzijn | DGMR

Onze adviseurs

Adriënne Maassen

Senior adviseur Industrie, verkeer en milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!