DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/CO2 balans voor ‘Roadmap to Net Zero’ voor EDGE

CO2 balans voor 'Roadmap to Net Zero' voor EDGE

Edge presenteert een ‘roadmap to Net Zero’, waarmee ze aangeven volledig CO2 neutraal te bouwen in 2050. Een trigger hiervoor is de Paris Proof commitment om ervoor te zorgen dat de aarde met niet meer dan 1,5 graad opwarmt. Edge wilde inzicht krijgen in de CO2 uitstoot van het energiegebruik tijdens gebruik van het gebouw (operational energy) en de uitstoot die veroorzaakt wordt door het bouwen (embodied energy). Wij maakten berekeningen en gaven advies bij het opstellen van deze roadmap.

Van www.edge.tech/net-zero

CO2 uitstoot van het energiegebruik én het bouwen

Het berekenen van de CO2 uitstoot van het energiegebruik deden wij al vaker. Maar het berekenen van de benodigde uitstoot voor het bouwen is nieuw. Vooral het samenbrengen van deze twee soorten CO2 uitstoot is nog niet vaker gedaan en heeft ons veel nieuwe inzichten en kennis opgeleverd.

Internationale meetsystemen

Het doel van Edge was om internationaal grenzen te stellen in embodied en operational CO2 uitstoot, omdat Edge ook gebouwen in Engeland en Duitsland heeft. We legden hiervoor de bestaande meetsystemen naast elkaar. Voor embodied CO2 uitstoot waren dat de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) en de Nationale Milieudatabase (NMD). Voor operational CO2 uitstoot pakten wij de richtlijnen op die wij als DGMR al eerder ontwikkelden. Wij leerden hoe we de CO2 uitstoot het beste uit een gebouw kunnen halen en deze inzichtelijk kunnen maken. Daarnaast ontwikkelden we een protocol dat in te zetten is om snel een MPG en de CO2 uitstoot uit te rekenen.

CO2 balans

Met de opgedane kennis ontwikkelen wij verder door, hieruit ontstond de CO2 balans. Hiermee is aan te tonen welke bijdrage het gebouw levert aan de Paris Proof commitment. Door de verschillende uitstoten te berekenen, en deze af te zetten tegen materiaalkeuze die CO2 opneemt en PV-panelen, krijgen we inzicht in de uitstoot van verschillende gebouwdelen. Zo is al vroeg in het ontwerpproces te sturen in embodied energy. Binnenkort volgt er meer nieuws over onze CO2 balans, en hoe deze optimaal te gebruiken is voor toekomstige gebouwen.

Onze adviseurs

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Laura van de Pol

Adviseur Duurzaamheid en gezondheid

Een gezond gebouw met WELL

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Ambities om uw gebouw gezond te maken? De WELL Building Standard is een krachtig middel om een gezonde werkomgeving te creëren. Met als doel om de gezondheid en productiviteit van gebouwgebruikers te bevorderen. DGMR is de eerste WELL Performance Testing Organization van Europa.

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.