DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/BENG1 tool checkt nieuwe ontwerpvarianten

BENG1 tool checkt nieuwe ontwerpvarianten

Architecten en ontwikkelaars die onze gratis BENG1 tool gebruiken, kunnen nu ook andere ontwerpvarianten checken. Aansluitend bij de praktijk voegden we middelzware gebouwen en binnenzonwering toe. Ook namen we de laatste updates van rekensoftware Uniec3 mee.

Ontwerpen met de nieuwe BENG1 tool van DGMR

Tussenoplossing

In de eerste release van de BENG1 tool lieten we de bandbreedte zien. Hoe is de energiebehoefte bij gebouwen van een zware of een lichte massa. Vanwege de geluidisolatie is er veel vraag naar de tussenoplossing: lichte frames met meer massa in met name de vloeren. Architecten en ontwikkelaars kunnen nu ook deze middelzware variant gebruiken.

Hetzelfde geldt voor de extra variant in zonwering. Naast buitenzonwering en geen zonwering bieden we gebruikers nu de keuze voor binnenzonwering van gemetaliseerd weefsel. Deze tussenoplossing is makkelijk toe te passen in hoogbouw. Met deze nieuwe varianten laten we zien dat ook met lichtere maatregelen de BENG1-score en TOjuli zichtbaar te verbeteren zijn.

BENG1 tool

De BENG1 tool van DGMR geeft architecten en ontwikkelaars direct inzicht in de duurzaamheid van hun gebouwontwerp. Met enkele kliks kan de gebruiker zien welke keuzes de BENG1-score beïnvloeden. Naast het gebouwtype gaat het dan bijvoorbeeld om de mate van isolatie, het glaspercentage, de ZTA-waarde ervan, de aanwezigheid van zonwering en de massa van het gebouw. Ook kijkt de tool naar de TO-juli-eis.

de BENG1 tool

Onze adviseurs

René van der Loos - DGMR

René van der Loos

Adviseur duurzaamheid en gezondheid
Erik Cremers - DGMR

Erik Cremers

Adviseur bouwfysica
Merlijn Huijbers - DGMR

Merlijn Huijbers

Adviseur duurzaamheid en gezondheid

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.