DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Amstelwood in Amstelveen: van tankstation naar hout-hybride woontoren

Amstelwood in Amstelveen: van tankstation naar hout-hybride woontoren

Being Development en Innova Investment realiseren de eerste hout-hybride woontoren in Amstelveen. Het bestaande Esso-tankstation en de voormalige autogarage aan de Ouderkerkerlaan maken plaats voor Amstelwood: een markante toren naar ontwerp van Team V Architectuur. Het natuurinclusieve woongebouw omvat 131 appartementen voor diverse doelgroepen en een commerciële ruimte in de plint. DGMR was tijdens het hele traject betrokken met  onderzoeken voor de wijziging van het bestemmingsplan en met adviezen over bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek, geluid en externe veiligheid.

Dirk Dekker-Being development - Amstelwood Dirk Dekker - Being Development

Comfortabel en gezond

De woontoren met 16 lagen komt naast de A9 en is grotendeels opgetrokken uit hout. Groenvoorzieningen op en rondom het gebouw stimuleren de biodiversiteit en bieden ruimte aan lokale flora en fauna. Bovendien verbinden deze groenvoorzieningen de bestaande ecologische zones. Door te kiezen voor natuurlijke materialen draagt Amstelwood bij aan een gezonde en comfortabele leefomgeving, met een minimale belasting voor het milieu. Amstelwood is een visitekaartje voor Amstelveen, dat zichzelf positioneert als groene en moderne stad.

Betrokken van start tot finish

Voor het ontwerp was een gewijzigd bestemmingsplan nodig. DGMR deed in deze fase hiervoor onderzoek naar windhinder, bezonning, geluidsbelastingen en externe veiligheid.

Antwan van Haaren: “Bijzonder dat wij in dit iconisch project vanaf het begin betrokken zijn. Vanaf de eerste onderzoeken in het kader van bestemmingsplan en het advies tijdens het ontwerp en dan later met begeleiding in de uitvoering.”

Akoestiek en brandveiligheid in een houten gebouw

Een uitdaging in dit project was het combineren van een goede geluidsisolatie en brandveiligheid in een gebouw waarin gewoond wordt en dat grotendeels van hout is. Bouwen in hout vraagt om extra aandacht voor zowel akoestiek en geluid als voor brandveiligheid. Daarnaast was de geluidsbelasting vanuit de naastgelegen A9 een aandachtspunt.

DGMR onderzocht de voors en tegens van bouwkundig compartimenteren en sprinklers. Uiteindelijk is besloten om een sprinklerinstallatie in te zetten. Hiermee is het verhoogde brandrisico door het bouwen met hout ondervangen en hoefde er minder overmaat (minder dik hout) in de constructie te worden opgenomen. Wij adviseerden verder over de vormgeving van de buitenruimten zodat deze het geluid van buiten reduceren voordat het de gevel bereikt.

Amstelwood is een ontwikkeling van Being en Innova. Het ontwerp is afkomstig van Team V Architectuur en DS Landschapsarchitecten in samenwerking met Arup en DGMR. De woningen gaan vanaf begin volgend jaar in de verkoop via Eefje Voogd Makelaardij.

Onze adviseurs

Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Machiel Huisman

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Houtbouw

Jacques Tillmanns - Foto Focus

We zien steeds meer toepassingen van hout in de bouw. Welke impact heeft deze ontwikkeling? Vooral het voldoen aan brandveiligheid– en geluidstechnische eisen is een mooie uitdaging bij houtbouw. Wij doen steeds meer ervaring op in het bouwen met hout en zetten deze graag in in uw project. Foto rechts: Jacques Tillmanns - Foto Focus

Jacques Tillmanns - Foto Focus

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.