DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Zes maanden extra tijd om te wennen aan BENG

Zes maanden extra tijd om te wennen aan BENG

Vlak na de lancering van onze whitepaper ‘Een kijkje in de BENG utiliteitskeuken van 2020’ werd bekend dat de invoering van de NTA 8800 voor woningbouw én utiliteitsbouw een half jaar uitgesteld wordt. De invoering van de NTA 8800 verschuift van 1 juli 2020 naar 1 januari 2021. Dat is goed nieuws, want het geeft de markt de tijd om zich goed voor te bereiden op de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG).

De keuken voor BENG in de utiliteitsbouw

BENG en utiliteitsbouw

Uit de meer dan 300 downloads van de whitepaper leiden we af dat de behoefte aan informatie groot is. Met het bekend worden van de nieuwe startdatum van BENG bleek ook dat de titel van onze whitepaper achterhaald was. We pasten de titel daarom aan naar:

Een kijkje in de BENG utiliteitskeuken van 2021

 

De BENG-eisen vervangen de huidige EPC-eisen, maar hoe streng zijn ze? En er zijn verschillende mogelijkheden om aan de nieuwe eisten te voldoen, maar hoe? Wat zijn de effecten van BENG voor utiliteitsgebouwen? De whitepaper die we schreven, zet een aantal veel voorkomende utiliteitsbouwfuncties naast elkaar. Berekeningen aan verschillende referentiegebouwen maken zichtbaar welke maatregelenpakketten er mogelijk zijn. In drie stappen geven we steeds aan hoe een utiliteitsgebouw een BENG-gebouw kan worden.

BENG en woningbouw

De BENG-eisen gaan ook voor woningbouw gelden. In opdracht van RVO ontwikkelden wij eerder al een publicatie die in gaat op de effecten van BENG voor woningbouw. U kunt deze publicatie gratis downloaden via de website van RVO.

Uniec 3

Onze softwareontwikkelaars werken onverminderd hard door aan de nieuwe rekensoftware Uniec 3. Het streven is nog steeds om in februari 2020 de eerste beta-versie van Uniec 3 gereed te hebben. De extra tijd besteden de ontwikkelaars om additionele functionaliteiten in Uniec 3 te implementeren. Tijdens kennissessies in maart/april laten we zien wat er wijzigt in de energieprestatieberekeningen en met welke concepten een project voldoet aan de nieuwe BENG-eisen.

Onze adviseurs

Ieke Kuijpers - DGMR

Ieke Kuijpers-van Gaalen

Adviseur bouwfysica
René van der Loos - DGMR

René van der Loos

Adviseur duurzaamheid en gezondheid

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.