DGMR/Actueel en kennis/Whitepapers/Stedelijke gebouwen hittebestendig maken

Afstudeeronderzoek: Stedelijke gebouwen hittebestendig maken

Steden krijgen ’s zomers te maken met steeds hogere temperaturen. Niet alleen de omgeving, maar ook gebouwen moeten daarop worden aangepast. Door ‘passieve adaptatie’ toe te passen, blijven de negatieve effecten van mechanische koeling achterwege. Dat stelt TU-student Tom Elands in zijn afstudeeronderzoek en whitepaper Thermische behaaglijkheid in stedelijke gebouwen onder groeiende hittestress.

Steden krijgen 's zomers te maken met steeds hogere temperaturen. Niet alleen de omgeving, maar ook gebouwen moeten daarop worden aangepast. Door 'passieve adaptatie' toe te passen, blijven de negatieve effecten van mechanische koeling achterwege. Dat stelt TU-student Tom Elands in zijn afstudeeronderzoek en whitepaper Thermische behaaglijkheid in stedelijke gebouwen onder groeiende hittestress.

Stappenplan

De basis van passieve adaptatie is een gebouw zo te ontwerpen dat deze zijn omgeving maximaliseert om zo min mogelijk externe energie te gebruiken. Dus niet zomaar koeling toepassen, maar bijvoorbeeld goed gebruik maken van oriëntatie, zonwering, overstekken, groen en isolatie, zo schrijft hij. Omdat veel passieve ontwerpmaatregelen direct met elkaar samenhangen en elkaars prestaties kunnen beïnvloeden, is een integraal passief ontwerpplan nodig.

De TU-student gebruikt hiervoor een stappenplan. Voor zijn onderzoek paste hij dit toe op een case study-gebouw in Den Haag. Een alternatief ontwerp maakt duidelijk dat passief koelen werkt en tijdens hittestress de temperatuur van de omgevingslucht verlaagt. Tegelijkertijd geeft het optimaliseren van slechts één gebouw niet het gewenste effect. Voor structurele verbeteringen in het stedelijk klimaat moet elk gebouw in het gebied bijdragen aan het terugdringen van het zogenoemde stedelijk hitte-eilandeffect.

Afstuderen bij DGMR betekent veel ruimte krijgen om zelfstandig een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Daarbij geholpen door de experts van DGMR. Studenten leveren niet alleen een onderzoeksverslag, maar vertalen hun bevindingen in een heuse whitepaper.

 


Download onze whitepaper


 

Hittebestendige steden

Dit actuele thema was voor DGMR aanleiding tools te ontwikkelen die projectontwikkelaars en gemeenten helpen om steden meer hittebestendig te maken. Bij zowel nieuwe bouwprojecten en bestemmingsplannen als in de huidige bebouwde situatie geven wij advies om het buitenklimaat meer comfortabel te maken ten tijde van hitte. Zo bent u beter voorbereid op een toekomst met vele lange warme zomers.

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Dimitri van der Werff

Adviseur bouwfysica

Ontwerpen met BENG

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.