Geluid, slagschaduw en veiligheid
De energieproductie van Nederland wordt steeds duurzamer. En windturbines zijn steeds vaker onderdeel van de energietransitie. Wat betekent dit voor thema’s als geluid, slagschaduw en veiligheid?
Geluid
DGMR voert onderzoek uit naar het geluid van windturbines. Bij het ontwerp van windparken is een goed akoestisch onderzoek noodzakelijk. Dit maakt onderdeel uit van m.e.r.-procedures, van bestemmingsplanprocedures en vergunningprocedures. Ook voeren wij metingen uit bij geplaatste windmolens en monitoren wij langdurig het geluid bij woningen of in het veld. Dit doen wij voor de plaatsing als nulmeting en daarna ter controle.
Slagschaduw
In de Activiteitenregeling milieubeheer is aangegeven hoeveel slagschaduw windturbines bij woningen mogen veroorzaken. Daarnaast maken beheerders van windparken soms strengere afspraken met de gemeente of omwonenden. Wij kunnen rekenkundig bepalen hoeveel slagschaduw optreedt en op welke momenten. Hiermee kunnen we beoordelen of het plan voldoet aan de norm, of dat er een stilstandvoorziening nodig is. Dit onderzoek maakt net als de geluidsonderzoeken in ieder geval deel uit van de procedures bij de totstandkoming van windparken.
Veiligheid
DGMR kan ook adviseren over veiligheid bij windturbines. Dit kunnen risicoanalyses zijn, maar ook zeer specialistische onderzoeken komen aan de orde. Zo hebben wij bijvoorbeeld onderzocht op welke manier windturbines bij containerterminals met gevaarlijke stoffen mogelijk kunnen zijn