DGMR/Actueel en kennis/Whitepapers/Whitepaper Active House

Active House, holistische aanpak voor comfort, energie en milieu

Active House is een internationale visie op bouwen. De onderwerpen comfort, energie en milieu worden hierbij integraal meegenomen. Om zo gebouwen te creëren die goed zijn voor de mens en de planeet. Omdat Active House nog relatief onbekend is in Nederland, schreven we deze whitepaper.  Met meer informatie over de visie, het Active House label en hoe Active House zich verhoudt tot andere duurzaamheidslabels die in Nederland regelmatig worden toegepast.

Foto: Torben Eskerod | Active House Nederland

Holistische ontwerpaanpak

Active House is een stichting, opgericht in 2011 door een internationale groep bedrijven en instellingen. Het doel was een holistische ontwerpaanpak te promoten om zo hogere kwaliteit gebouwen te realiseren. Te vaak werken ontwerpers, adviseurs en leveranciers langs elkaar heen bij de ontwikkeling van een gebouw, gedreven door hun eigen agenda. Het resulterende gebouw is vervolgens een suboptimaal resultaat van losstaande, bij elkaar gebrachte onderdelen. Op papier leveren ze individueel een goed resultaat, maar in het grotere geheel werken ze niet goed samen. De insteek is dat zolang aan de regelgeving wordt voldaan, aan de opdracht is voldaan, maar het resultaat is zeker niet optimaal.

Active House staat voor een geïntegreerde, holistische ontwerpaanpak. Omdat eisen op het gebied van binnenklimaat de energieprestatie en daarmee ook de materialisatie beïnvloeden, en omgekeerd. Het beste resultaat wordt daarom verkregen wanneer alle disciplines samenwerken en er wordt ontworpen vanuit het perspectief van de gebruiker. Om een gezond en comfortabel gebouw te maken met optimale energieprestatie en minimale milieubelasting.

 


Download onze whitepaper


 

DGMR is betrokken bij het bestuur van zowel de Nederlandse als internationale Active House alliantie. Ook speelden we een inhoudelijk rol bij de totstandkoming van de Active House Specificaties 3.0 en de Active House Tool.

Onze adviseurs

Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Bas Hasselaar

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Merlijn Huijbers

Kennis-en Innovatiemanager Bouwfysica en Duurzaam Bouwen

Danita Aalbrecht

Specialist Bouwfysica

Onze adviesdiensten

De Rotterdam - foto: Ossip van Duivenbode

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

De Rotterdam - foto: Ossip van Duivenbode

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.