Milieueffecten
Jean: “Circulair renoveren is een afgeleide van circulair bouwen”, vertelt adviseur duurzaamheid Jean Frantzen. “Bij circulair bouwen gaat het erom dat de bouw niet ten koste gaat van de ecologie, van toekomstige generaties of van mensen die ergens anders wonen. Bij circulair renoveren wordt optimaal gebruikgemaakt van de aanwezige materialen en zo min mogelijk weggegooid. Alleen al het laten staan van de structuur van een gebouw kan de negatieve milieueffecten van een bouwproject met 50 procent verkleinen.”
Erik: “Het is mogelijk een stap verder te gaan door goed naar de kwaliteit van de gevels te kijken en te beoordelen of deze met ingrepen te verbeteren is, zodat dit onderdeel weer twintig tot dertig jaar meekan”, legt hij uit. “Daarom is het van belang om in eerste instantie door een gebouw te lopen en kritisch te kijken naar de staat, de kwaliteit en de mogelijkheden en remonteerbaarheid van alle bouwmaterialen. Misschien zijn er ook mogelijkheden om de installaties, zoals luchtkanalen, te hergebruiken.”
“We zien gelukkig een trend dat steeds meer fabrikanten hun eigen producten terugnemen. Daarnaast komen er andere bedrijven die gebruikte producten innemen en met garanties weer terug op de markt brengen. Het is van belang dat opdrachtgevers van al deze zaken goed op de hoogte zijn, zodat ze rekening kunnen houden met de specifieke uitdagingen van circulair renoveren.”