DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Energy Academy: BREEAM Outstanding voor low-tech ontwerp

Energy Academy: BREEAM Outstanding voor low-tech ontwerp

De Energy Academy Europe in Groningen is hét topinstituut waarin verschillende onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en wetenschap onder één dak samenwerken aan onder-zoek en innovatie op het gebied van energie. Doel van het bijzondere ontwerp is uitdragen van duurzaamheid en energiezuinigheid en het stimuleren van ontmoeting en kennisuitwisseling tussen de diverse gebruikersgroepen.

Schooldomein  |  Inspiratieboek 2010 – 2025  |  december 2021

Energy Academy BREEAM Outstanding Bron: Inspiratieboek 2010 - 2025

Energie oogsten

Het unieke ontwerp heeft een low-tech benadering waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke bronnen aarde, water, lucht en zonlicht. Door het gebouw te laten oplopen van één verdieping aan de zuidzijde tot vijf verdiepingen in het noorden, wordt de zonwinning met fotovoltaïsche panelen geoptimaliseerd en is er maximale inval van daglicht in het interieur. Hierdoor kunnen er meer panelen geplaatst worden en neemt de oogst aan zonne-energie met 37% toe. De open gevels en het ‘dak om te oogsten’ zijn essentiële onderdelen in het ontwerp van het gebouw.

Het compacte gebouw is energieneutraal en BREEAM outstanding. Dit was een grote uitdaging voor het ont-werpteam, waarbij alle leden boven zichzelf moesten uitstijgen en vooral integraal moesten denken. Dat heeft tot een geweldige leer- en werkomgeving en vooral een heel duurzaam gebouw geleid.

Lees de volledige bijdrage

Onze adviseurs

Bert Vrijhof

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Grip op de luchtkwaliteit in scholen

Luchtkwaliteit en ventilatie in scholen

Wij kunnen voor scholen en gemeenten niet alleen in kaart brengen waar het misgaat met het binnenklimaat. We kunnen ook begeleiding bieden in het verbeterproces en samen met de installateur een passend pakket aan concrete maatregelen voor u bepalen.

Luchtkwaliteit en ventilatie in scholen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.